„Ma ei oska öelda, mida keegi loeb halvaks tingimuseks. Selge on see, et otsuse tegemine on jäänud väga hiljaks. Mõelda oleks tulnud siis kui näiteks poolteist aastat tagasi George Soros ütles, et meid ootab ees kõige halvem finantskriis alates Suurest Depressioonist. Siis oli aeg mõelda, aga meie ütlesime: mis kriis?“ rääkis Arengufondi majandusekspert Vitsur Päevaleht Online’ile.

„Abstraktsetel tingimustel ei saa mitte midagi öelda, sest ma ei tea, mis on halb ja mis võib veel väga halvaks minna,“ arvas ta.

Vitsuri sõnul ei või seda üldse ennustada, et kui suur võetava laenu intress olla võiks.

„Seda tuleb arvutada, sest ennustamisega on tegeletud juba küllalt. Laenud kuuluvad tagasimaksmisele ning laenu võib võtta siis kui me teame, et laenu võtmine on see, mis meid aitab, mitte see, mis paneb meile täiendavaid kohustusi ja koorma, millega me toime ei tule,“ jätkas ta.

„Vaja on teada, milleks see laen läheb ja milline on meie võime laenu teenindada,“ sõnas majandusekspert.

Eelarvet tuleb veel kärpida

Vitsuri hinnangul peaks kõigepealt valitsusel olema realistlik finantsperspektiiv, kuid seda paraku kõrvaltvaatajad ei näe.

„Peame hindama realistlikult, et millal me sellest kriisist välja tuleme ning millistes piirides võimalikud kahjuda olla võivad,“ lisas ta.

„Meil on vaja hinnangulisi piire, et mis on halb, mis hea ja mis on tõenäoline stsenaarium. Seejärel saame vaadata, millised ressursid on meie käsutuses ning kuidas me saame neid kasutada,“ rääkis Vitsur.

„Mulle tundub praegu, et üks on kindel: eelarvet tuleb veel kärpida,“ sõnas ta.

Vitsuri sõnul on kasu ka nendest ennustustest, mis täielikult täppi ei lähe.

„Mingi kasu on neist ikkagi. Valitsus ning Eesti Pank omavad parimat andmebaasi. Nad teavad seda infot, mis on kõrvalseisjate jaoks firmade ärisaladus. Nende võimalused tulevikku ennustada on kõige paremad kui kellelgi teisel ja kui nad seda ei tee või kui teevad ning sellest ei räägi, siis tekitab see arusaamatust. Kahtlemata ei mõju see soodustavalt, vaid veelgi negatiivsemalt kui praegune olukord,“ arvas ta.