Kaheksa kuud enne vabadussamba plaanitud avamist 28. novembril on teada vaid orienteerivad kuupäevad, sest monumendi alla jääval maa-alal ootavad ees arheoloogilised kaevamised.

“Riik ei kavatse kindlasti muinsuskaitsjatest üle rullida. Kui nad sealt midagi erakorralist leiavad ja paluvad selle uurimiseks lisaaega, siis meie nui-neljaks-suhtumisega sammast püsti ajama ei hakka,” lubas kaitseministeeriumi nõunik Riina Vändre.

Võiduprojekti autor Rainer Sternfeld avaldas lootust, et ehitust alustatakse juba mai lõpus ning selleks ajaks peaks olema ka vajalikud arheoloogilised tööd tehtud. Sternfeldi sõnul ei oodata kaevamistöödest üllatusi, vaid tehakse kindlaks ajalooliste Ingeri bastioni müüride asukoht ja seisukord.

Liiga aeganõudev töö

Lisaks koosneb ehituse alla jääv ala Sternfeldi väitel 17.-18. sajandil kokku tassitud mullast, kust midagi arheoloogidele huvipakkuvat nii ehk naa ei leiaks.

“Arheoloogiliste kaevamiste tõttu olulist ajakadu karta pole, sest kaevame ainult väikesel alal, kust üritame leida eskarbimüürid, mida eksponeeritakse monumendi juures,” selgitas Sternfeld ning kinnitas, et hetkeseisuga pole plaanis arheoloogidel kogu üle 3000-ruutmeetrist platsi läbi uurida lasta.

Tartu ülikooli arheoloogiaprofessori Aivar Kriiska sõnul nõuaks kogu monumendialuse maa korralik läbiuurimine kahe suve pikkust tööd. “Oleneb muidugi ka kultuurikihi paksusest, kuid ühe suvega oleks selle ala läbiuurimine väga raske,” rääkis Kriiska. “Iga muinasjäänus nõuab uurimist ning seetõttu nõuab kaevamine ka väga suuri inimressursse.”

Kriisa hinnangul ei suudaks kogu ala läbi kaevata ükski arheoloogilisi kaevamisi pakkuv firma üksinda, vaid sellise projekti puhul peaks firmad tegema koostööd. “Suutsime ükskord küll 4000-ruutmeetrise maa-ala aastaga läbi uurida, kuid selleks läks vaja vähemalt 120 kaevajat ja lisaks oli tegu kaevamisega maal, mis on linnatöödest lihtsam.”

Klaas tuleb sügisel

•• Kaitseministeeriumi infrastruktuuride osakonna juhataja Veiko Pärlini sõnul peaksid klaasplokid valmima ja Eestisse saabuma septembri alguses.

•• “Montaaž algab pärast klaasplokkide transporti kohe ja tööd peaksid valmima oktoobri keskel. Seejärel on vaja lõpetada kõrvaloleval maa-alal viimased ehitustööd, mida montaaÏiga samal ajal teha ei saa,” selgitas Pärlin.

Kui tšehhide firma Sans Souci ei saa sammast õigel ajal valmis või rikub lepingut Eesti pool, siis ootavad rikkujat ees trahvid.