Kaitseministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt ütles Päevaleht Online’ile, et tegu oli esialgse visiidiga ning konstruktsiooni käisid vaatamas vaid võidutöö autorid. Ta lisas, et autorid jäid karkassiga väga rahule.

Terasest konstruktsioon on 6,5 meetrit kõrge ja 5,4 meetrit lai, risti sügavus ehk paksus on 2,1 meetrit. Metall kaeti kuumavannis tsingiga, et see muutlikule ilmale vastu peaks.

Enne risti valmimist paigutatakse Tšehhi metallitöökojas risti konstruktsiooni sisse veel valgustus ning kõige peale klaaspaketid.
Esimesed kaks betoonplokki on samba vundamendile juba paigaldatud. Need on aluseks 17 meetri kõrgusele betoonsüdamikule. Südamik hakkab kandma samba teraskarkassi ja klaasplokke. Samba tippu paigutatakse Vabadussõja rist.
Samba ehitustööde käigus rajatakse järgmisena maa all paiknev monumendi tehnoruum, kus asuvad elektrikilp, valgustusjuhtimis- ja hoolduskeskus. Ligi 15 ruutmeetri suurusest hooldusruumist viib samba tippu teenistuskäik vajalike hooldustööde teostamiseks (elektripirnide vahetamine ja puhastustööd).
Soodsate ilmastikuolude korral teostatakse käesoleval aastal võidusamba maa-alal välistrasside (vesi, kanalisatsioon, elekter, drenaaž) tööd ning jätkatakse Harjumäe nõlva toestamist. Samuti on plaanis alustada samba taguse kaldtee ja sambani viiva trepi betoonitöödega.
Tšehhi firma Sans Souci klaasimeistrid on valmis alustama eeltöödega samba püstitamiseks septembri teises pooles. Eeltööd sisaldavad ehituseks vajaliku territooriumi ettevalmistamist ja vajaliku materjali transporti Eestisse.
Samba püstitamiseks on vajalik saada Tallinna linnalt ehitusluba.