Kaitseministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt rääkis Päevaleht Online’ile, et Tšehhi ehitajad kahe auto ja Võidusamba risti osadega jõudsid Eestisse eile päeval. Parasjagu tõstetakse ühelt autolt maha klaasdetaile, mis paigutatakse soojakusse. Kui klaasist osad maha laaditud, siis asutakse teise auto pealt soojakusse tõstma metallosi.

„Tänane eesmärk on autod tühjaks laadida, tõsta klaas- ja metallosad kilega ümbritsetud tööterritooriumile ning hakata soojakut kütma,“ rääkis Hunt, kelle sõnul monteerimistööd toimuvad soojas, et mehed ei külmetaks. Monteerimistöödega teevad Tšehhi üheksa ehitajat tema sõnul algust homme.

„Valgustus tuleb alles järgmisel nädalal,“ ütles Hunt, kelle sõnul peaks ristiosa olema kokku monteeritud 25. märtsiks, misjärel alustatakse risti tõstmist kraanaga samba peale. Valgustust asutakse testima siis, kui sammas seisab tervikuna püsti.

„Siis tuleb valgustus saada ühtsesse vereringesse,“ lisas Hunt, kelle sõnul peaks plaanide järgi 31. märtsiks sammas lõplikult valmis olema. „Praegu on kõik kenasti graafikus,“ kinnitas ta.

Monteerimistööde territoorium võtab Hundi sõnul enda alla ka osa tseremooniaplatsist, mistõttu praegu sammast ümbritseva alaga suurt tegeleda ei saa. „Kuna ümbritsev ala on väga kitsas, siis peavad kahepeale jagama võimalusi,“ märkis Hunt.

Kui sammas on kokku saadud, kaetakse tseremooniaplats Hundi sõnul lõplikult graniidiga. „Praegu on pooleli veel eskarpmüüri restaureerimine. Kui see valmis, siis saab alustada graniidiplaatide paigaldamisega,“ lisas Hunt.

Võidusammas avatakse plaanide järgi 23. juunil ning kogu väljak 20. augustil.