Sihtasutuse juht Aivar Reivik ja arhitektide liidu liider Ike Volkov leidsid, et debatt monumendi püstitamise ümber on kujunenud pigem emotsionaalseks kui konstruktiivseks ning demokraatliku debati jätkamiseks tuleks tagasi pöörduda arutelude juurde.

Mehed otsustasid, et aprillis avatakse ühiselt näitus, mis tutvustab 20-30 aastatel aga ka taasiseseisvumise järel loodud vabaduse monumendi kavandeid. Samuti on neil kavas korraldada monumendi ajalugu käsitlev seminar ja koostada sellekohane trükis, mis valmiks juuni lõpus.

Vabaduse Monumendi sihtasutuse juhi Aivar Reiviku sõnul on läbi aegade loodud väga erinevaid ja huvitavaid monumendi kavandeid. "Eelmisel aastal toimunud monumendi kavandite konkursile esitati mitmeid põnevaid töid. Oma nägemuse esitasid ka kümned mainekad kunstnikud ja arhitektid, kes võiksid nüüd oma nime all töid ka rahvale tutvustada," lisas Reivik.

Arhitektide Liidu juhi Ike Volkovi sõnul aitab teiste kavanditega tutvumine inimestel kujundada arvamust monumenti. „Kindlasti aitab varasemate kavanditega tutvumine mõista läbi aastakümnete kestnud arutelusid ja tehtud valikuid. Ehk on ajalooga tutvumisest abi ka tänaste ja tulevaste otsuste tegemisel,” rääkis Volkov.

Sihtasutus Vabaduse Monument samba rajamiseks rahaliste annetuste kogumise algataja. Arhitektide liit korraldas aga allkirjade kogumise võidusamba olemasoleval kujul püstitamise vastu.