Abilinnapea Taavi Aas saatis kaitseminister Jaak Aaviksoole kirja, milles juhib tähelepanu sellele, et avalikkusele teadaolev samba kontseptsioon ja hiljuti linnale esitatud lahendus on erinevad, kusjuures viimane eskiis ei sobi ei linnaruumi ega ka sambale. “Sammas pidi olema ühtlaselt helendavast klaasist, aga uuel eskiisil on samba pinna plaadid kinnitatud neetidega, mis jäävad välja paistma. Plaatide vahejooned jäävad ka näha, vaadates moodustub peen joonestik,” rääkis Aas. “Selline lahendus on kohane tavahoonete klaasfassaadidele, aga mitte sambale.”

Sihtasutuse Vabaduse Monument juhataja Aivar Reiviku sõnul aga pole mõtet paanikat teha. “See oli ainult üks variant, mis näitas klaasikihtide kokkupanemist. Me lükkasime selle tagasi ja nad (Tšehhi klaasivabriku spetsialistid – toim) nuputavad edasi,” rahustas Reivik. Peale fassaadi nuriseb linn veel ka selle pärast, et valgustuslahendus pole valminud ja esitatud pole samba tehnilist lahendust, mis näitaks, kuidas sammas hakkab püsti püsima. “Loomulikult ei ole valgustust, sest see tehakse siis, kui klaaspaneeli lahendus on olemas,” selgitas Reivik. “Midagi uut nad siiski (tšehhid – toim) ei tee, vaid parandavad praegust lahendust.”

Liiga vähe koosolekuid

Abilinnapea aga kurdab veel selle üle, et alguses samba ehitamise edenemise jälgimiseks plaanitud iganädalasi projekteerimisnõupidamisi pole peaaegu üldse toimunud ja kui on, siis linnaplaneerimise ameti initsiatiivil.

Aivar Reivik pole sellega nõus. “Tallinnas on istutud neli-viis korda suure seltskonnaga koos ja kõik on saanud oma ettepanekud teha.” Ta möönab, et kõiki ettepanekuid ei ole vastu võetud, sest ka linna poolel on eriarvamusi.

Kaitseministeerium lubas oma vastuses Taavi Aasale linna ettepanekuid arvestada. “Kai-

tseministeerium on valmis osalema diskussioonis ja koostööarutelus linnakujunduskomisjoniga,” lubas ministeerium oma vastuses.