Aaviksoo sõnul andis riigikogu 23. märtsil 2005 valitsusele ülesande rajada justnimelt Vabadussõja võidusammas ja korraldada selle rahastamine.

"Rahastamist ei olnud 2008. aasta riigieelarves täies mahus ette nähtud - oli vaid 10 miljonit krooni projekteerimiseks 2007. aastast ülekantud summadega," ütles kaitseminister Aaviskoo täna ajakirjanikele. "Täna leidis kaitseministeerium võimaluse oma 2009. aastasse ülekanduvate vahendite arvelt osaliselt katta ehituskulusid. Täiendavad kulutused kantakse valitsuse reservist."

Aaviskoo sõnul teeb kaitseministeerium kõik selleks, et samba rajamise summa jääb 100 miljoni krooni sisse. "Kindlalt võin öelda seda, et klaasist keskne sammas koos vabadusristiga jääb oluliselt alla 100 miljoni krooni piiri, jääb ka alla 70 miljonist," lisas minister.

Aaviksoo sõnul loodab kaitseministeerium koos oma partneritega üheksa kuuga võetud ülesande Vabadussõja võidusammas valmis saada.  Kaitseministeeriumis allkirjastatakse täna Vabadussõja võidusamba ehitamistööde leping Tšehhi firmaga Sans Souci.

Kommenteerides võidusamba vastu allkirjade kogumist, ütles Aaviskoo, et julgeb sellist sammu pidada vastutustundetuks. "Ma arvan, et rahulikult asjale otsa vaadates ei peaks see sammas kuidagi ühiskonda lõhestama, kui asjaosalised just ise liiga palju tuge ei annaks sellele käsitlusele," märkis minister.

Aaviksoo täpsustas ennast kohe, kui talt küsiti, kas vastutustundetud olid ka üleskutsele allakirjutanud riigikogulastest poliitikud.

"Ei, ma ei pea seda vastutustundetuks, Eesti on vaba maa ja ka poliitikutel on samasugune sõnaõigus nagu tavakodanikel. Küll aga praegusel hetkel nende allkirjade kogumine ja selle ümber ažsiotaaži tekitamine toob endaga päris kindlasti kaasa pingeid, mida ma praegusel hetkel ei saa heaks kiita," sõnas Aaviksoo.