Kaitseministeeriumi avalike suhete nõunik Meeli Hunt ütles Päevaleht Online’ile, et esialgse plaani järgi tulevad Tšehhi firma Sans Souci esindajad koos klaaspaneelidega Eestisse esmaspäeval ja alustavad paneelide vahetamist teisipäeval. Hunt märkis, et kindlalt ei julge ta klaaspaneelide saabumisaega siiski öelda, kuid järgmise nädala algus on selleks kokku lepitud.

Hunt rääkis, et pole teada, kas Eestisse tuuakse kaasa enam kui vaid kaks väljavahetamiseks vajalikku paneeli. „Oma töö teevad nad, ma usun, kiiresti ära. Seekord on ju ainult kaks paneeli, eelmine kord oli rohkem,“ ütles Hunt, kelle hinnangul piisab klaaside väljavahetamiseks kindlasti ühest päevast.

Juuli alguses võttis kolm Vabadussõja võidusamba klaastahvlit  teadmata põhjusel roosaka tooni. Eestis oli olemas kaks asenduspaneeli, mille vastu roosad paneelid 15. juulil välja vahetati. Paraku oli ühel asenduspaneelidest sama viga ning seegi muutus roosaks. Hundi sõnul oli viga arvatavasti partiis.

Praegu on sambal väljavahetamist ootamas kaks roosakat klaastahvlit. Sambalt maha võetud roosaks muutunud paneelid saadeti Saksamaa laborisse ekspertiisi, kuid roosatumise põhjus pole veel selgunud.

Lisaks roosadele klaastahvlitele on probleeme olnud ka samba ristiosa valgustusega, tolmuplekkidega sambal ning kollakaks muutunud ja suure vihmaga lahti tulnud murulappidega. Valgustusprobleemi ehk risti osade tulede kustumise põhjuseks olid elektrike sõnul tihendid, mis lasid vihmavett läbi.