Algselt pakkus kaitseministeerium võimaliku laskealana välja kaheksa paika – Kõpu, Nõva, Aseri, Juminda, Letipea, Rutja ja Sõmeri. Kõigi nende kohtade puhul viis TTÜ meresüsteemide instituut kaitseministeeriumi tellimusel läbi põhjaliku keskkonnamõju strateegilise hindamise uuringu.

Kokkuvõttes leiti uuringus erinevaid faktoreid kaaludes, et kõige paremini sobib laskealaks kas Aseri, Rutja või Kõpu.

Praeguseks on kaitseministeerium mereinstituudi arvates parima neist, Aseri, nimekirjast maha kriipsutanud. Põhjuseks on Aseri maapinna negatiivne kalle, mis suurtükiväegrupile ei sobi.

Juminda harjutusala kasutamise on välistanud aga õhutõrjedivisjon, kuna ala on halvasti ligipääsetav.

Kõpu, Nõva, Letipea, Rutja ja Sõmeri osas jätkusid arutelud eile kaitseministeeriumis, kuhu kogunenud paarikümnele inimesele tegid muret eelkõige müra- ja looduskahjud, mis laskmistega võiksid tekkida.

Ministeeriumi andmetel kavandatakse õppealadel merele laskmiste läbiviimise ajaks kokku kaheksat päeva aastas, laskenädalad jääksid talveperioodi, mil maapiirkondades on püsivalt suhteliselt vähe inimesi ja seega mõjutaks harjutuspaik kohalike inimeste elu minimaalselt.

Kaitseministeeriumi pressibüroo juhataja Aet Kukk ütles Päevaleht Online’ile, et avalikud arutelud said eilsega läbi.

„Kogume väljapakutud arvamused ja mõtted kokku ning viime läbi uue analüüsi,“ selgitas Kukk. „Jaanuari lõpus, veebruari alguses kogunevad kõikide asjasse puutuvate valdade esindajad ja siis loodame leida kompromissi.“