„Pühapäeval toimunud europarlamendi valimised andsid selge signaali, et valijad eelistavad samu põhimõtteid, mille alusel valitakse riigikogu ja kohalikke omavalitsusi,“ selgitas Reformierakonna fraktsiooni juht Keit Pentus erakonna teates.

„Seetõttu allkirjastasime täna avatud nimekirjade eelnõu ja anname selle homme riigikogule üle.“ 

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse möödunud detsembris tellitud Emori uuringus selgus, et 87 protsenti vastanuist eelistaks valimistel avatud ehk isikunimekirju. 

Kinnistele nimekirjadele mindi üle Reformierakonna ja Keskerakonna toel.

Riigikogu põhiseaduskomisjon algatas tegelikult juba eelmise aasta septembris eelnõu, mille kohaselt oleksid Euroopa Parlamendi valimised pidanud taas toimuma avatud nimekirjade meetodil. 

„Täna on kentsakas kuulda Reformierakonna toetusest ja kibelusest vastav eelnõu taasalgatada, kuna see ootab juba kolmveerand aastat lihtsalt edasi menetlemist ehk siis reformierakondlasest komisjoni esimehe Väino Linde mehist sammu eelnõu sahtlist välja rookida," kommenteeris keskerakondlane Evelyn Sepp.

"Igatahes, kui see soov peaks siiras olema, tuleks põhiseaduskomisjoni Reformierakonda kuuluval esimehel Väino Lindel see lihtsalt komisjoni töö päevakorda lülitada.“