Peaminister Mart Laar peab juba märtsis esinema NATO nõukogu ees ettekandega Eesti ettevalmistustest ühinemaks maailma võimsaima sõjalise organisatsiooniga. Eesti on esimene riik kõigist NATO-sse taotlejatest, kes peab ettekande tegema.

Kaitseministeeriumi kõrge ametniku sõnul ei töötanud esmaspäeval ametist vabastatud kaitseväe juhataja kohusetäitja kolonel Urmas Roosimägi küllalt tõhusalt NATO-ga liitumise programmi täitmiseks. "Võiks öelda, et ta töötas sellele programmile lausa vastu," ütles ametnik.

Tema sõnul teatasid mitmed kõrgetel ametikohtadel olevad NATO sõjaväelased kaitseministeeriumile, et Roosimägi ei ole see isik, kellega nad ühe laua taha istuksid ning Eesti kaitseküsimusi ja NATO-ga liitumist arutaksid.

Kaitseväe ja kaitseministeeriumi sise-eeskirjade järgi ei tohi ohvitserid ja ametnikud ülemuste otsuseid avalikult kommenteerida.

Kaitseminister Jüri Luik ei soovinud eile otse vastata küsimusele, kas NATO on avaldanud rahulolematust viis kuud ametis olnud Roosimäe tegevusega.

"Meie rahvusvaheline koostöö on pidev protsess," ütles Luik Eesti Päevalehele. "Me kõik peame selles andma oma panuse."

Allikate teatel ei saanud Luik Roosimäega hästi läbi, sest kolonel kippus ministrit õpetama ning hiilis mööda tema korraldustest.

Senise kaitsejõudude peastaabi välissuhete osakonna ülema kolonel Märt Tiru (52) nimetamisel Roosimäe asemele sai määravaks tema kuulumine NATO-ga kõnelusi pidanud Eesti delegatsiooni. Eesti vanema põlvkonna ohvitseride seas on ta tuntud hea inglise keele oskuse poolest.

Tiru ütles eile, et Roosimägi sai oma tööga hästi hakkama, kuid tema väljavahetamise tingis konkreetne vajadus töötada intensiivsemalt NATO-ga liitumise nimel. Tiru sõnul on tal koostööks NATO-ga suuremad kogemused ja teadmised kui Roosimäel.

Uus armeejuht kinnitas, et talle tuli ootamatult kutse presidendi juurde ning käsk asuda täitma kaitsejõudude juhataja kohustusi.

Teine kandidaat USA-s õppiva kaitseväe juhi Johannes Kerdi kohusetäitja kohale oli Eesti kaitseväe esindaja Brüsselis NATO peakorteris kolonel Vello Loemaa.

President Lennart Meri valis lõpuks Tiru kaitseminister Luige soovitusel.

Peaminister Mart Laar ütles, et Tirut ametisse nimetades lähtus president praktilistest kaalutlustest.

"Tiru on NATO-ga liitumise alal kõige tugevam tegija ja siit tulebki otsida põhjusi, miks president sellise otsuse tegi," ütles Laar eile.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Tiit Tammsaar ütles, et talle ei meeldi kaitseväe juhtide sage vahetamine. Kolonel Tiru on kolme aasta jooksul juba viies kaitseväe juht.

"Eelmise valitsuse ajal tüütas see tõmblemine ära," ütles Tammsaar. "Oli lootus, et uue valitsuse ajal asi muutub, kuid selgus, et ikka pole pinged maas."

Luige kinnitusel ei näe ta probleemi kaitseväe juhtide pidevas vahetamises. "Maineprobleeme ma ei näe, kuni me kasutame võimekaid inimesi õigel ajahetkel," lausus minister.

Tammsaar ütles, et riigikaitsekomisjonil jäi Roosimäest hea mulje. "Mulle küll tundus, et ta oli NATO suunal küllaltki tegus," märkis Tammsaar. "Näiteks tegutses ta ka jõuliselt teabeteenistuse eriüksuse loos."

Tammsaare sõnul Lennart Meri temaga praktiliselt ei konsulteerinud Tirut ametisse nimetades, kuigi ta kuulub presidenti nõustavasse riigikaitsenõukogusse.

Meri helistas Tammsaarele veidi enne oma otsuse avalikkusele teatavaks tegemist. Tammsaar tunnistas, et konsulteerimiseks presidendi kõnet pidada ei saa, kuid hoidus teda kritiseerimast.

"Kaitseväe juhtide määramine ja vabastamine on presidendi pädevus ja siin pole teistel midagi öelda," tähendas Tammsaar BNS-ile.

Kõik ametiisikud kinnitasid eile, et Roosimäe vabastamist ei mõjutanud kaitseväe lähimate aastate suurtellimuse, üle 230 miljoni krooni maksva õhuvalveradari konkursi ebaõnnestumine. Roosimägi saab hästi läbi äpardunud konkursikomisjoni juhtinud kaitseministeeriumi kantsleri Tarmo Mändiga.

Mitu kaitseministeeriumi ametnikku väitsid eile, et kindralleitnant Kerdi jätkamine kaitseväe juhatajana pärast Ameerikast saabumist ei ole kindel. "Kert on saanud küll tasemel koolituse, kuid kaitseväe juhatajana ei ole ta piisavalt võimekas," ütles üks kaitseministeeriumi telgitaguseid hästi tundev ametnik.

Esmaspäeval esitas lahkumispalve kaitsejõudude peastaabi ülema kohusetäitja kolonelleitnant Aare Ermus, soovides tööle asuda peastaabi operatiivosakonnas.

Eile õhtul tegi Tiru aga president Merile ettepaneku määrata Ermus kaitsejõudude peastaabi ülemaks. Ermus võttis pakkumise vastu.

Kolonel Roosimägi läheb tagasi juhtima kaitsejõudude õhutõrjet.

Kolonel Tirul joomisega pahandusi

Kaitseväe uus juhataja kohusetäitja Märt Tiru vallandati neli aastat tagasi väidetava joomise pärast sõjaväest, kuid kohus ennistas ta tööle.

Kaitseväe endine juhataja kindral Aleksander Einseln vabastas 1995. aasta oktoobris tollase peastaabi rahuvalvejaoskonna ülema Tiru käsu rikkumise pärast, mis keelas kaitseväes alkoholi ja uimastite tarvitamise.

Korterihädas Tiru elas siis nagu paljud ohvitserid Kadriorus Weizenbergi tänavas asunud kasarmus. Tiru jäi vahele pärast rahuvalvekompanii aastapäeva, mille pidulikust vastuvõtust oli alles kast õlut, mida ta öösel koos töökaaslastega jooma hakkas.

Koos kolme kaaslasega jäi Tiru vahele rahuvalveüksuse ülemale Alar Lanemanile, kes kirjutas Einselnile ettekande. Einseln laskis kõik neli selgitusi kuulamata lahti. Kohus käskis Tiru kaks kuud hiljem tööle tagasi võtta ning 9000 krooni valuraha maksta, sest peastaap ei suutnud käsurikkumist millegagi tõendada.

Hoolimata vahejuhtumist on Tiru ohvitseride kinnitusel välisriikide sõjaväelaste ja diplomaatide seas hinnatud isik, sest ta teeb kõvasti tööd ja teistel on temaga raske sammu pidada.

Kolleegide sõnul ei aseta Tiru rõhku drillile, vaid sisulisele tööle sõduritega. Alluvatega on tal sõbralik, peaaegu isalik suhe.

1997. aastal Paldiskis rahvusvaheliste õppuste Baltic Challenge ajal shokeeris Tiru ameeriklasi, kes vaatasid üllatusega, kuidas kolonel ei pööranud mingit tähelepanu ajateenijatele, kes tema ruumi tulles istuma jäid ega tervitanud teda.

Nagu eelkäija Urmas Roosimägi, suitsetab ka Tiru palju. Tööhoos võib teda tihti näha, vormikuue hõlmad laiali, käed taskus ja sigaret hambus, ringi kõndimas ning asju ajamas, rääkis üks ohvitser.

Antti Oolo, Jaanus Piirsalu