Lääts rääkis Päevaleht Online’ile, et pooldab kõiki meetmeid, mis piiravad laenude võtmist, ja oleks ainult loogiline, et SMS-laene öösiti üle ei kantaks. „Kui pangad ei ole öösiti lahti, miks peaks siis SMS-laenu saama öösel võtta?“

Võlanõustaja sõnul ei uurita Eestis, kas öösiti laenu võtmine on probleem, kuid Soome käitumise järgi võib seda arvata. Soome eesmärk on piirata vastutustundetut ja ülemeelikut laenamist.

Soome justiitsministeeriumi plaani kohaselt ei maksta pärast kell 23 võetud laene välja enne kella 7 hommikul, sest kolm aastat tagasi alanud tekstisõnumite laenubuum on paljud Põhjamaa inimesed viinud suurtesse võlgadesse, vahendas aripaev.ee Bloombergi.

Praegu kehtiva korra kohaselt peavad soomlased laenu saamiseks saatma sõnumi soovitud rahasumma, enda aadressi, isikukoodi ja pangakonto numbriga. Uue ettepaneku alusel peavad laenude andjad lisama hiiglasuured intressid oma turunduskampaaniatesse ning laenuküsija isiku kindlakstegemiseks sarnaselt internetipankadele kasutusele võtma täiendavad turvameetmed.

Soome statistikaameti andmetel küündis keskmine SMS-laenusumma teises kvartalis 170 euroni ning keskmine tagasimakseaeg oli 28 päeva. Tagasimaksmist nõudvate kohtuorderite arv on selle aasta esimese üheksa kuuga kasvanud 8,7 protsenti 113 tuhandeni.