Ebaseaduslike hoonete rajamisega silma paistnud ehitusjõmmid pääsevad üldjuhul väga kerge karistusega, kuna nii ehitajad kui ka ametnikud viitavad riigikohtu lahenditele, mille järgi peaks ebaseadusliku hoone lammutamine olema kõige viimane võimalik samm.

Nii ei pea riigi maale garaaži ehitanud Oliver Kruuda ega samuti riigimaad tenniseplatsi alla hõivanud Robert Antropov ega ka mitmed teised kartma, et neid sunnitakse oma rajatised kõrvaldama.

Tallinna ehitusjärelevalve teenistuse direktor Rain Seier nentis, et linn üldjuhul ebaseaduslike rajatiste lammutamist ei nõua. „Kui seda nõuab kohus, siis küll, aga meie nii kaugele ei lähe,” tunnistas Seier.

Puuris augud seina

Pirita-Kosel asuval vaiksel Pääsusilma teel lõid kired naabrite vahel lõkkele juba kolm aastat tagasi, kui pärast nädalavahetust maakodust naasnud Vello Väljaste avastas, et naaber Tõnu Pihlak on vahepeal tema maja seina puurinud augud, kinnitanud selle külge kandetala ja rajanud laia puitterrassi. Peatselt kerkisid terrassi kõrvale, osaliselt Väljaste maale ka abihoone ja saun.

„Kui ma oma majale kasutusluba taotlesin, jäeti mind sellest ilma, kuna naabrite sauna tõttu hinnati elamist liiga tuleohtlikuks,” oli Väljaste pahane.

Ehkki kolm aastat kestnud vägikaikavedu on kohale toonud kõikvõimalikke linnaametnikke, kes Väljaste sõnul naabrite ehitustööd nähes ahhetama on hakanud, püsib abihoone püsti ja tõenäoline on hoopis, et linn annab lähipäevade jooksul ehitusloa selle seadustamiseks.

„Luba veel välja antud ei ole, sest koostame põhjendust, seejärel vaatavad juristid asja üle,” teatas linnaplaneerimisameti ehituslubade osakonna juhataja Arnold Knuut. Tema sõnul ühtegi takistust loa väljastami­seks ei ole.

Ehitusjärelevalve teenistuse direktor Rain Seier ütles, et loa väljastamist siiski veel otsustatud ei ole. „Me kaalume nii poolt- kui ka vastuargumente, aga selge on see, et kohtutee tuleb jalge alla võtta igal juhul,” rääkis Seier. Nimelt on Väljaste valmis minema riigikohtuni välja, et naabri isetegevuse tagajärjel kerkinud ehitised lammutataks, aga ka Pihlak on valmis minema kohtusse, selleks et vajalik luba kätte saada.

Seieri sõnul näeb praegune projekt ette, et Pihlakul tuleb oma abihoone kolida täielikult oma maa peale ja ehitada seinad ja katus tulekindlaks.

Pirita linnaosa valitsus on nõus oma kooskõlastuse andma vaid tingimusel, kui lammutatakse ka Väljaste maja külge kinnitatud katuseterrass.

Linnaametnikud ja Pihlak rõhuvad loa andmisel riigikohtu lahenditele, mille järgi ebaseaduslikult püstitatud hoone lammutamine on alles kõige viimane võimalus – enne tuleb teha kõik võimalik, et juba püstitatud hoone seadustada.

Tõnu Pihlak keeldus asja Eesti Päevalehele kommenterimast, suunates päringud edasi vandeadvokaat Silja Holsmerile. Holsmeri sõnul olevat Väljaste andnud Pihlaku ehitustegevusteks suulise kooskõlastuse, ent kuna samas asjas on pooleli kohtuasi, ei soovinud ta enamat kommenteerida.

Sauna ehitaja on pankrotis

•• Naabri maja külge sauna ning terrassi ehitanud Tõnu Pihlak on varem tuntust kogunud mitme ettevõtte pankrotistumise tõttu.

•• Näiteks oli Pihlak üks osaline omaaegse Ühiskindlustuse pankrotis. Lisaks kuulutas kohus kolm aastat tagasi välja mehe isikliku pankroti, mille menetlus kestab tänapäevani, ja seetõttu kannab mees isiklikku ärikeeldu. Samal ajal liigub ta ringi Toyota Land Cruiseri maasturiga.

•• „Ametlikult on ta töötu ja kõik tema pangakontod on minu kontrolli all,” teatas Pihlaku pankrotihaldur Oliver Ennok. Ennoki sõnul esitas mees viimase kompromissettepaneku pankrotist vabanemiseks nädal tagasi, lubades tasuda kolmandiku tema vastu esitatud nõudest.

•• „Ta on selliseid ettepanekuid esitanud ka varem, aga pankrotimenetluse lõpuni ei ole need viinud,” ütles Ennok.