Soolise võrdõiguslikkuse volinik Margit Sarv on lõppeval aastal pidanud korrale kutsuma mitmeid laste ja noortega tegelevaid asutusi ja ka muuseume, et nad ei korraldaks mängupäevi või huvitegevust väljakujunenud soorollidest lähtuvalt.

Nii saatis Sarv mõne aja eest järelepärimise Tartu mänguasjamuuseumile, milles nõudis selgust, miks korraldatakse üritust pealkirjaga “Poiste päev”. Sarve sõnul tuli talle sel teemal üks kaebus ning seepärast tuli tal ürituse tagamaid uurida. Kõige kurja juureks oli mänguasjamuuseumi pressiteade, milles oli märgitud, et üritus on kõigile väikestele ja suurtele poistele.

“Kuigi volinikule saadetud vastuses olid korraldajate sõnul üritusele oodatud nii poisid kui ka tüdrukud, andsid nii ürituse pealkiri, kutse kui ka kirjeldus mõista, et ettevõtmine oli suunatud poistele ning tüdrukuid, keda toimuv samuti võis huvitada, ei olnud kutsel märgitud,” pahandas volinik.

Muuseumi töötajad selgitasid Sarvele, et üritusel osalesid poiste kõrval ka paljud tüdrukud, kelle juures ei olnud märgata mingit kompleksi, nagu poleks neil oma soo tõttu õigust seal olla. “Samas ei tea me, kui palju tüdrukuid oleks tahtnud osaleda, kuid jätsid tulemata kutse sõnastuse ja ürituse suunitluse tõttu. Usun, et korraldajate eesmärk ei olnud tekitada tõrjutud tunnet, kuid selline võis ürituse mõju siiski paratamatult olla,” lisas Sarv.

Mänguasjamuuseumi direktor Triin Vaaro selgitas, et muuseum ei soovinud tõrjuda tüdrukuid, aga kuna mõned mänguasjad on ajalooliselt poiste omad, siis soovitigi neid korraga lastele näidata. “Muuseas, tol päeval oli muuseumis võrdselt poisse ja tüdrukuid,” lisas Vaaro.

Hiljuti sai Sarve pahameele osaliseks ka Eesti Rahva Muuseum, kes korraldas poiste tööõpetuse tuba, kus õpetati traditsioonilisi meestega seotud töid. Sarve sõnul on oluline, et korraldatavad üritused oleksid huvitavad nii poistele kui ka tüdrukutele. Kuid ürituste korraldamisel ei tohiks inimeste huvi äratada nimega kas poisse või tüdrukuid tõrjudes.