Amet kehtestab tõenäoliselt ka sellel kevadel kodulindude väljaspidamise keelu, mis vähendaks haiguse leviku riski metslindudelt kodulindudele.


“Planeerime selle keelu rakendamist vastavalt hetkeolukorrale Euroopas ja lindude rände algusele”, ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel.  



Seoses Ungari ja Suurbritannia lindude gripi juhtumitega tuletab veterinaar- ja toiduamet meelde, et kodanikel, kes reisivad riikidesse, kus on lindude gripi juhtumeid tuvastatud, on soovitav vältida kontakte farmis peetavate lindude ja ka metslindudega. Eestisse tagasisaabumisel ei ole isikutel lubatud enne 48 tunni möödumist siseneda loomakasvatushoonetesse- ja rajatistesse. Samuti on loomapidajatel soovituslik hoida linde suletud hoonetes, et vältida võimalikke kontakte rändlindudega

 

Vastavalt “Lindude gripi tõrje eeskirjale” on loomaomanik koheselt kohustatud haiguse kahtluse korral kohale kutsuma piirkonda teenindava volitatud veterinaararsti või järelevalveametniku, selleks, et lindude gripp kliiniliselt diagnoosida, proovid võtta, episotoloogiline uurimine teostada ning loomataudi leviku tõkestamiseks vajalikud kitsendused ja abinõud rakendada.

 

Lindude gripp  kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka kuna põhjustab lindude massilist haigestumist, suurt surevust ning ulatuslikku majanduslikku kahju. Lindude gripp on väga nakkav, ägedalt kulgev lindude viirushaigus, mille kliinilised tunnused on raske depressioon, isutus, munatoodangu tunduv vähenemine, harja, lokutite, näopiirkonna turse, täppverevalumid limaskestadel ning äkksurm. Lindude gripile on vastuvõtlikud kõik kodu- ja uluklinnud. Haiguse puhkemisel kehtestatakse karantiin, haiged ja haiguskahtlased linnud tapetakse ja hävitatakse.