Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul saatis täna justiitsminister Rein Langile kirja, milles toob keeldumise ühe põhjusena esile selle, et igapäevase kontrollifunktsiooni täitmine seaks kahtluse alla VVK neutraalsuse ja sõltumatuse.

”Erakondade rahastamiskontrolliülesanne on olemuslikult erinev seni Vabariigi valimiskomisjoni poolt valimiste korraldamisele suunatud ülesannetest ja hakkaks tulevikus põhiülesande täitmist takistama,” leiab Heiki Sibul ja lisab, et VVK peab jääma neutraalseks kõigi valimistel osalejate suhtes ja ei saa endale lubada vastandumist kandideerijatele ehk tegutsemist nende kontrolliorganina.

”VVK ei saaks sel juhul säilitada oma tahaplaanile hoidva rangelt ja erapooletult valimisseadust rakendava organi rolli, vaid muutuks pidevate päevapoliitiliste vaidluste osaliseks. Paratamatult kaasneks sellega VVK ja seeläbi ka valimistulemuse usaldatavuse kahanemine,” jätkas valimiskomisjoni esimees.

Lisaks eetilistele kaalutlustele osutab Heiki Sibul ka sellele, et erakondade kontrolli lisamine VVK tööülesannetele koormaks komisjoni tööga üle, sest VVK ametnikud on seal ametis oma põhitöö kõrvalt. ”Kogu erakondade ja valimisliitude rahastamise täismahuline kontroll ei ole seetõttu juba töökorralduslikult mõeldav,” kirjutas Heiki Sibul.

VVK esimeehe hinnangul on veel kolmaski põhjus, miks valimiskomisjon ei saa hakata erakondade rahastamist kontrollima: nimelt ei anna seadus Sibula selgitust mööda VVK-le piisavalt õigusi annetajatelt vajalike dokumentide väljanõudmiseks. ”Seetõttu sõltub VVK kontrollimisel täielikult talle esitatavast informatsioonist ja tal puuduvad seadusega tagatud vahendid tõendite kogumiseks. Olukorras, kus VVK saab seetõttu vaid nentida rahastamise järelevalve käigus võimalike ebakõlade olemasolu aruannetes ning puuduvad võimalused sisuliseks uurimiseks, ei too eelnõu kaasa mingit kvalitatiivset edasiminekut rahastamise kontrollis,” leiab Heiki Sibul kokkuvõttes.

Kuidas olukorda lahendada? VVK pakub välja täiesti uue kontrollorgani loomise. ”Spetsialistidest koosnev komisjon, keda teenindab mõni selline institutsioon, kelle ametnikel on vastav kompetents, uurimispädevus ning võimalused kontrolli läbiviimiseks, täidaks rahastamise kontrolli ülesannet efektiivsemalt. Sellise komisjoni loomise kulud on võrreldavad kulutustega, mida toob kaasa VVK töökoormuse kasv koos uute ametnike teenistusse võtmisega,” teeb Heiki Sibul ettepaneku.