„Huvi Waldorfi koolide vastu on viimasel ajal hüppeliselt kasvanud,” tõdes Tallinna Waldorfi kooli üks vedajaid Aivar Haller, kelle enda kaks last õpivad samuti seal. „Me oleme igalt poolt välja kasvanud, nüüd saime oma maja, kuhu mahume ära,” sõnas ta. „Viimased nädalad muudkui võtan vastu huviliste telefonikõnesid.” Tema sõnul võtavad ühendust ka tavakoolis õppivate laste vanemad, kes soovivad nad sealt üle tuua. Otsuse, kas laps sobib nende kooli, teevad õpetajad.

Uude koolimajja, kus on sel sügisel kavas avada esimest korda Tallinnas gümnaasiumiaste, mahub kokku 300 last. Tänavu avatakse maja esimesel korrusel kaks uut lasteaiarühma. Eesti kuues Waldorfi koolis on õpilasi 413, õpetajaid 83. Gümnaasiumiaste on seni olnud avatud üksnes Tartus.

„Keilas kuulutati mais välja uue lasteaiarühma vastuvõtt. Kõik 24 kohta said maiga täis,” rääkis Haller. Osaliselt võib selle põhjus olla ka see, et lasteaias on üldse raske kohti saada, möönis ta.

Ehitavad lasteaia

Pelguranna koolis, kus varem tegutses venekeelne põhikool, teevad praegu lapsevanemad ise remonti. Maja saadi linnalt soodushinnaga rendile kümneks aastaks, koos kohustusega sinna investeerida ja seda remontida. Tulevikus on lastevanematel plaanis ehitada kooli aeda lasteaiale oma maja.

Kool saab riigi käest iga lapse eest pearaha, kuid see kuulub lastevanematele, kes maksavad kuumaksu. Õpilaste vanemad maksavad 1600 krooni kuus, lasteaialaste vanemad 2500 krooni pluss söögiraha.

Kooli õppekava ei järgi riiklikku õppekava, vaid oma, esoteerik Rudolf Steineri loodud kava, mis ei tugine kõiges elementaarsetele teadusliku mõtlemise alustaladele. Haller möönis, et kui õpilased soovivad minna edasi õppima ülikooli – näiteks praegu Tartus gümnaasiumiastme lõpetanuna –, peavad nad õppima eraldi aineid, mida Waldorfi koolis ei õpetatud, ja pingutama, et riigieksamid ära teha. Osa õpilasi on seda Halleri sõnul ka teinud.

Waldorfi haridus

•• Waldorfi hariduse metoodika looja on Austria esoteerik ja filosoof Rudolf Steiner, antrosoofia rajaja.

•• Esimene Waldorfi kool loodi 1919. aastal Stuttgardis Waldorf-Astoria sigaretivabriku töötajate lastele. Maailmas on 65 riigis ligi tuhat Waldorfi kooli ja 2000 koolieelse hariduse asutust. Eestis loodi esimene selline kool 20 aastat tagasi. Kaks vanimat Waldorfi kooli on Johannese kool Rosmal ja Tartu Waldorfi gümnaasium.

•• Eestis on Waldorfi koolis põhihariduse omandanud 353 õpilast, gümnaasiumihariduse on saanud Tartu Waldorfi gümnaasiumis kaheksa lendu ehk 115 noort.

•• Haridus- ja teadusministeeriumi tellimusel valminud uurin­gu tulemuste järgi valib kolmandik vanematest lapsele Waldorfi kooli info alusel, mille ta on saanud tuttavatelt, kooli õpetajatelt, arstilt, psühholoogilt või meediast. Enamik vanemaid  (91% vastanutest) on kooliga rahul, vaid 2% vastanutest kahet­seb valikut.