Memoriaali avas ja esines kõnega kommunismiohvrite mälestusfondi auesimees, Ameerika Ühendriikide president George W. Bush. 

Avamistseremoonial viibisid samuti Euroopa Liidu parlamendiliige Tunne Kelam ning USA Senati ja Kongressi liikmed, diplomaatilise korpuse ning rahvuslike ühenduste esindajad. Avamisüritusel osales ka Ameerika Ühendriikide Eesti kogukonna esindaja Karl Altau.

Memoriaal avati 12. juunil tähistamaks USA presidendi Ronald Reagani ajaloolise kõne 20. aastapäeva, mil riigipea pöördus Berliinis Branderburgi väravate juures tollase Nõukogu Liidu liidri poole sõnadega: "Härra Gorbatšov, lammutage see müür!". Kuju autoriks on San Franciscos tegutsev skulptor Thomas Marsh.

Kommunismiohvrite memoriaal on rahvusvaheline algatus. Eesti Vabariigi valitsus toetas Washingtoni rajatavat kommunismiohvritele pühendatud memoriaali 2006. aasta aprillis ligi 58 000 krooni (5000 USA dollarit) suuruse annetusega. Memoriaali toetasid ka Läti, Leedu, Tšehhi, Slovakkia ja Poola valitsused ning paljud organisatsioonid ja eraisikud.

1994. aastal moodustati kommunismiohvrite mälestusfond (Victims of Communism Memorial Foundation - VOCMF) Washingtoni kommunismiohvrite memoriaali ja kommunismi inimsusevastaste kuritegude tutvustava virtuaalse muuseumi rajamiseks internetis. VOCMF auesimees on USA president George Walker Bush. Nõukogusse kuulus aastaid ka Lennart Meri.