Uus juht Enn Ruubel allkirjastas kiiresti laenulepingu Weroli erastamiskonkursi võitnud Urmas Sõõrumaa firmaga Dovelin Baltic. Selle laenuga tasuti Weroli vastu pankrotiavalduse esitanud inkassofirma Consultcentre 22,5 miljoni kroonine nõue ning vabastati firma mõneks ajaks pankrotiohust.

“Mulle tegi pakkumise põllumajandusminister Ester Tuiksoo,” ütles Ruubel. “Mina sõnastan oma töö eesmärgi väga lihtsalt: kuna Werol on jooksvalt kasumis, siis eesmärk on viia ettevõtte finantseerimine ära koostööpartnerite kontrolli alt pankade alla. Esiteks, riigi soov on ettevõte ikkagi erastada, ja minu ülesanne on see saavutada.”

Küsimusele, kas Dovelinilt laenu võtmine ei lähe vastuollu põhimõttega, et firmat peaksid finantseerima eelkõige pangad, vastas Rubel: “Jah, nii võib paista, kuid ka see laen tuleb tagasi maksta.” Tagatiseta laen võeti Dovelinilt veidi pikemaks kui kuus kuud, intressiga kuus protsenti.

Kilk süüdistab rikkumises

Weroli eksjuht Robert Närska ütles, et teda ajab asi naerma. “Nõukogu tegi poliitilise otsuse, eelistades Dovelini taga seisvaid inimesi. Pärast Dovelini erastamiskonkursil võitjaks tunnistamist algas nõukogu jõuline surve juhatusele firma jaoks kahjuliku lepingu sõlmimiseks,” ütles Närska. Ta viitas, et Dovelinilt võetud laen on vastuolus Pere Leiva laenulepingutega, kuna Kilk ei ole selle võtmiseks nõusolekut andnud.

Kilk oli Weroli nõukogu eilsest otsusest hämmeldunud. “Siin ei jagata torti enam mitte kirvega, rääkimata noast, vaid lausa puuhaluga,” oli ta sapine. “Me oleme pakkunud Werolile pikaajalist laenu. Vastutasuks tahtsime, et mõni meie kui suurima võlausaldaja esindaja saaks ka firma nõukokku või juhatusse, kuid seda ei võetud kuulda.”

Kilgi sõnul on Werol Dovelinilt laenu võttes selgelt laenulepingut rikkunud. Kilk on Werolil lubanud laenu võtta vaid Pere Leiva, mitte kellegi teise võlgade tasumiseks.

Nõukogu esimees Raul Rosenberg põhjendas kiiret juhtkonnavahetust eelkõige sooviga vältida firma pankrotti ja viia ettevõtte juhtimine taas normaalsetesse rööbastesse, kus võla-

usaldajateks ei ole mitte erastajad, vaid pangad ning kus ettevõte töötaks ettevõtte ja omanike, mitte aga ühe osapoole – Pere Leiva huvides. Viimasele maksti tema sõnul iga päev 50 000 krooni intresse ja viiviseid. Rosenbergi sõnul sai Dovelinilt laenu võetud soodsatel tingimustel ja loodetavasti saab Werol Dovelinilt sama soodsalt laenu ka Kilgi võlgade tasumiseks.

Marcel Vihmann tahab Werolit?

•• Eesti Päevalehele mainisid mitu allikat, et võimalik on ettevõtte ülevõtmine ühe erastaja – Dovelin Balticu poolt, kuhu on lisandunud ka Go Groupi suuromanik Marcel Vichmann. Eesmärk on firma saneerimine nõnda, et hakata tootma mitterafineeritud rapsiõli diislikütuse tootmiseks, mida võib siis kasutada Go Groupi bussides ja Edelaraudteel. “No ei ole nii, ei ole,” lükkas Henn Ruubel selle spekulatsiooni kindlalt ümber. “Ma pole Vichmanniga juba mitu kuud kohtunud. Pealegi on ka Weroli rafineerimata õli liiga kvaliteetne, et toota diislikütust.” Talle sekundeeris ka Dovelin Balticu suuromanik Urmas Sõõrumaa: “Te räägite spekulatsioone… Mina ei tea sellest midagi. Kõik on kuulujuttude tasemel.”

•• Vichmanni Edelaraudteed juhtis Ruubel pikka aega, ent viimasel ajal osales ainult firma nõukogu töös. Varem on Oliver Kruuda kontrolli all olev Kalev teatanud kavatsusest omandada pärast Weroli erastamise läbiviimist pool Dovelin Balticust.