Eesti Energia teatel on firma taastuvenergia üksus kaalunud pakkumise tegemist Weroli aktsiate ostuks. “Meie huvi piirdus ühe osaga antud projektis – biokütuse tooraine tootmine. See on üks paljudest taastuvelektri ja üldse taastuvenergia tootmise võimalustest, ütles Eesti Energia taastuvenergia üksuse juht Raimo Pirksaar. “Olles põgusalt tutvunud materjalidega, ei paista see aga eriti perspektiivne,” lisas ta.

Ostab kokku

Kalev on viimasel ajal tootmisettevõtteid kokku ostnud, omandades küpsisetööstuse Järle ja leivatootja Vilma. Huvi Weroli vastu võib olla seotud kontserni laienemisplaanidega.

Samas huvitub Werolist ka Kalevi endine aktsionär Priit Kotkas, kelle firma Kommivabrik müüb Maiasmoka kaubamärgi kondiitritooteid.

Lisaks hoiab Werolil silma peal ärimees Rein Kilk, kelle Lõuna Toiduainetööstuse kontsern omandas hiljaaegu 70 miljoni krooni ulatuses võlanõuded Weroli vastu.

Veel huvitub Werolist Tartu Veski, kus enamusosalus kuulub firmale Tiigi Keskus, mille omanikud on Romet Puhk, Rene Puhk, Uuno Lausing ja Maimo Ennok. Tiigi Keskus tegi hiljaaegu kõrgeima (27,1 miljoni kroonise) pakkumise Eesti Viljasalve enampakkumise konkursil. Põllumajandusministeerium ei näe põhjust, miks firmat ei saaks selle konkursi võitjaks kuulutada. Romet Puhk ja Uuno Lausing on seotud ka Eesti suuremate suhkru hulgimüüjate hulka kuuluva Antominiga, keda ähvardab ligi 750 miljoni kroonine suhkrutrahv üleliigsete laovarude eest.

Werol on silme ees ka firmal Oilseeds Trade, mille tegevusalaks on äriregistri andmetel teravilja ja õlikultuuride seemnekaubandus ning mille omanik ja juht on Veikko Vahar. Vahar töötas veel umbes poolteist aastat tagasi Weroli finantsjuhina.

Werol huvitab ka ekshansapankurite Tarmo Rootemani, Kalle Kiigske, Sven Soomuste ja Mart Toomingu investeerimisfirmat United Partners. Kiigske sõnul hoitakse firmal silma peal ühe kliendi huvides.

Välisettevõtetest väärib mainimist Weroli äripartneri Leedu VP Marketiga ühte kontserni kuuluv Tikras Kelias, keda Weroli aktsiad samuti huvitavad.

Biodiesel pole firma juhi Aigar Ojaotsa kinnitusel Weroli omandamisest huvitatud.

Weroli eest 17–20 miljonit krooni

•• Põllumajandusministeerium ootab Weroli aktsiate enampakkumisel suurt investorite huvi.

•• Ministeeriumi kantsleri vanemabi Indrek Grusdami hinnangul võiks aktsiate hinnaks kujuneda 17–20 miljonit krooni. Kuid arvestades Eesti Viljasalve aktsiate enampakkumist, kus alghind oli 21 miljonit krooni, aga kõrgeim pakkumine 27,1 miljonit, võib Weroli reaalne müügihind kujuneda palju kõrgemaks.

•• Riik müüb enampakkumisel 98 protsenti Weroli aktsiatest. Aktsiate müügi tingimus on, et uus omanik peab suurendama firma aktsiakapitali, investeerides sinna 2006. aastal vähemalt 30 miljonit krooni. Samuti tuleb tal esitada äriplaan, mis tagab firma põhitegevuse jätkamise vähemalt kolme järgneva aasta jooksul.

•• Werol on 2005. aasta augustis alanud majandusaastal teeninud üle seitsme miljoni krooni kasumit. Majandusaasta 2004/2005 lõpetati 42 miljoni kroonise kahjumiga. Ka kõik varasemad majandusaastad on firma lõpetanud kahjumiga.