Keskuse peamine natsikütt, Iisraeli osakonna direktor dr. Efraim Zuroff saatis täna Jeruusalemmast kirja Eesti mitteresideeruvale Iisraeli suursaadikule Aino Lepik von Wirenile, märkides, et tähistamisel osalesid Eesti kaitseminister Jaak Aaviksoo ning parlamendiliige Trivimi Velliste, samuti kümned välismaa neonatsid.

„Meie näeme neid sündmusi Natsi-Saksamaa vägedega külg külje kõrval võidelnute ülistamisena. Natsi-Saksamaa režiim planeeris, juhtis ja viis täide holokausti ning vastutab miljonite süütute tsiviilisikute massimõrva eest. Seega on Kolmanda Reichi võidu nimel võidelnute ülistamine andestamatu solvang selle režiimi paljude ohvrite ning nende suhtes, kes võitlesid, et päästa Euroopat sellest türanniast,“ kirjutas Zuroff.

„Arvestades neid asjaolusid leiame, et Eesti kaitseministri Jaak Aaviksoo ja parlamendiliikme Trivimi Velliste osalemine nendel sündmustel on mõistetamatu ja hukkamõistu vääriv. Ausalt öeldes on see sobimatu Eesti liikmelisusega Euroopa Liidus ja NATOs. Lisaks, asjaolu, et need sündmused tõmbasid ligi kümneid välismaa neonatse, näitab ohtu, et nad julgustavad fašismi ja ja rassistliku ekstremismi taassündi.“

Eesti kaitseministeeriumi kinnitusel kaitseminister Jaak Aaviksoo Efraim Zuroffi poolt kritiseeritavast üritusest osa ei võtnud. Kaitseministri nõuniku Riina Vändre sõnul saatis minister tervituse hilisemale vabadusvõitlejate kokkutulekule kogunenud vabadusvõitlejate liidu liikmetele.

“On kahetsusväärne, et juudiorganisatsiooni Simon Wiesenthali keskuse esindajat Efraim Zuroffi pole teavitatud toimunud ürituste täpsetest faktidest,” lisas Vändre.

Samuti kritiseeris ta Vene meedia jätkuvat laimukampaaniat Eesti suunal. “Viimaste päevade avaldused naaberriigi Vene meedia poolt on sihiteadlik eksitamine ja jätkuv laimukampaania Eesti suunal,” ütles Vändre.

Zuroff palus suursaadikult, et ta edastaks protesti Eesti valitsusele. Ta avaldas ka lootust, et viimane seisab ka selle eest, et selliseid häbiväärseid sündmusi Eestis enam ei toimuks.