Ma sain teate Edgari haigestumisest erakonna siselistist ja mõned tunnid hiljem lugesin seda ka meedias. Mida ma tundsin... see on väga isiklik küsimus ja vastuse sellele jätan ma enda teada.

Millele Te esimesena mõtlesite?

Soovmõtlemisele. Ma olen veendunud, et kui väga tugevalt elada inimesele kaasa ja mitte lubada endale mõelda halva stsenaariumi peale, võib inimest päriselt aidata. Edgar on tugev. Nii et ostsin talle 65. sünnipäevaks kingituse, mis ootab nüüd oma tundi minu Tallinna büroos.

Kuidas peaks erakonna juhtimise edasi korraldama?

Erakonna juhtimine on korraldatud, ja ma ei näe hetkel vajadust selle ümberkorraldamiseks. Meil on peasekretär ning kaks aseesimeest, kes saavad igapäevase tööga hästi hakkama.

Kas Keskerakond peaks julgemalt ise soovima nüüd valitsuskõnelustele?

Mida tähendab "nüüd"? Kas nüüd, kui Edgar Savisaar on narkoosi all? Kõlab nagu oleks tegemist teistmeliste kambaga, kes pikisilmi ootavad vanemate lahkumist, et pidu püsti panna. See, et me oleme avatud läbirääkimistele, oli ammu teada. Nagu ka see, et iga hinna eest me koalitsiooni ei lähe. See on erakonna seisukoht, ja see seisukoht pole muutunud.

Kui pikka iga prognoosite RE, SDE ja IRLi võimuliidule?

Prognoosimine on tänamatu tegevus, eriti Eesti oludes. Selline koalitsioon võiks olla vägagi stabiilne ja püsida kasvõi järgmiste valimisteni, kui Rõivasel õnnestuks oma võiduambitsioone veidi vähendada. Kuid täna ma ei näe ühtegi märki, et selline areng oleks võimalik, pigem minnakse jälle Suure Peetri ja Väikese Peetri koalitsiooni peale, mis tingimata kutsub esile pingeid veel enne kohalike valimisi.

Milline oleks Eestile parim koalitsioon?

Eesti mure ei ole “vale” koalitsioon, vaid olematu poliitiline kultuur. Kui aga rääkida võimalikult laialdasest konsensusest valitsuses, siis näiteks maksureformi puhul on see selgelt keski, sotside ja IRLi koalitsioon. Meie arusaamad võimalikest lahendusetest on küll erinevad, kuid arusaam vahetuse vajadusest on väga selge. Samas sotsidega oleme enam-vähem ühel meelel küsimustes, mis puudutavad venekeelset elanikkonda, nii et selline koostöö võiks olla päris tõhus ja tooks kaasa ka positiivse muutuse - nimelt selle, et kaua ilma tugeva partnerita võimul püsinud Reformierakond saaks võimaluse sellest raskest tööst veidi puhata ja vahest ka peeglisse vaadata.