6. mail andis Arnold Rüütel intervjuu ERRile, kus tema käest küsiti rahva toetuse kohta enne toimunud Euroopa Liiduga liitumise referendumit. Rüütel lausus: "Nendel aegadel eestlastest pooldasid vaid üle 40 protsendi liitumist." Võrdluseks: 14. septembril 2003 toimunud referendumil pooldas liitumist lõpuks 67% hääletajatest.

KONTROLL

Vaatame juulis 2003 Faktumi poolt avaldatud uuringut ning näeme, et liitumise poolt oli 42 ning vastu 28 protsenti, 30 protsenti polnud otsust veel teinud.

Käesolev faktikontroll ei ole mõeldud tõestama põhjuslikku seost Rüütli tegude ja sõnavõttude ning referendumi tulemuse osas, ent ilmestab siiski vähe meenutatud tõika, et enne referendumit oli kindlate Eesti liikmelisuse toetajate arv lõpptulemusega võrreldes ja eriti tänase toetusega võrreldes palju madalam.

OTSUS

Tõsi

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad Delfi valimisportaalis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.