Kõusaar kirjutab 27. juuni Eesti Ekspressis: "Üks valusamaid aspekte on tema jaoks nn hauarahu seadus ehk see, et Estonia vrakk kaeti Rootsi valitsuse otsusel betooniga."

KONTROLL

Tegemist on küsimusega, mida on korduvalt arutatud, ent mille osas siiski tegudele ei asutud. Näiteks veel 2014. aastal räägib laevalt pääsenud praegune Rootsi Riksdagi liige Kent Härstedt betooniga katmisest hüpoteetilises minevikuvõtmes: "Olen siiani seda meelt, et see oli vastik ja kohutav mõte. Ma ei saa sellest aru! Ma pole kuulnud ajaloos ühestki laevavrakist, mis oleks betooni alla maetud. Ei iial!"

Kirjutasime küsimuse ka Kadri Kõusaarele, kes nentis, et ka tema artikli aluseks olev Stefan Torselli raamat „Parvlaev Estonia. Rootsi riigi hukk“ ei sisalda väidet Estonia betooniga katmise kohta ning et ta on lähtunud vale-eeldusest.

OTSUS

Vale.

Vale

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.