28. veebruari Eesti Päevalehes väitis Jevgeni Ossinovski: „Jah, rahandusministeerium on teinud vea piirikaubanduse prognoosimisel ja on ainuõige varasemaid otsuseid korrigeerida. Just seepärast arvan, et juba Rõivase poolt 2019. aastaks planeeritud aktsiisitõus tuleks ära jätta."

KONTROLL

Kontrollime tsitaadis sisalduvat väidet sellest, et juba Rõivase ajal olevat aktsiisitõus planeeritud kõrgemaks kui praegu. Võrdleme tänaseid aktsiisimäärasid määradega, mida kavandas 2019. aastaks Taavi Rõivase juhitud valitsus juunis 2015 vastu võetud seaduses.

Kui kehtivas seaduses nimetatud lahja alkoholi (näiteks õlu) maksumäär ületab juba täna Rõivase valitsuse poolt järgmiseks aastaks kehtestatud maksumäärasid, siis samas seaduses sätestatud kangema alkoholi (näiteks üle 6 mahuprotsendise veini ja viina) maksumäärad soovis Reformierakonna juhitud valitus tõsta järgmisel aastal kõrgemale, kui need on täna.

Võimulolev koalitsioon on Rõivase valitsuse 2019. aastaks seadustatud aktsiisitõuse korrigeerinud tõstes näiteks õlle ja veini maksumäärasid ja vähendades näiteks viina maksumäära tõusu. Valitsus pole veel esitanud Riigikogu menetlusse vastavat seadusemuudatust, mistõttu pole teada, kui suures ulatuses valitsus 2019. aasta alkoholiaktsiisi tõstmise ära jätmist kavandab.

Seega saab väite lugeda kange alkoholi osas tõeseks, lahja alkoholi osas mitte.

OTSUS

Nii ja naa