14. novembril kirjutas Helen Hääl Eesti Päevalehe arvamusloos : "Leppega liitudes kinnitame me, et migratsioon on inimõigus."

KONTROLL

Lugesime lepet ning näeme, et läbivalt on räägitud migrantide inimõiguste austamisest. See, et ka migrantidel on inimõigused, ei ole uudis. Inimõiguste mõte ongi see, et need on kõigil inimestel.

ÜRO inimõiguste ülddeklaratsiooni paragrahvi 14 lõikes 1 on öeldud: "Igaühel on tagakiusamise korral õigus taotleda ja kasutada varjupaika teistes riikides." Niisiis ei ole vale öelda, et migratsioon võib olla käsitletud kui inimõigus konkreetselt näiteks põgenikke puudutavaga seoses, ent praegu päevakorral olev migratsioonilepe mingeid uusi inimõigusi ei kehtesta ning kindlasti ei muutu inimõiguseks migratsioon üleüldiselt.

OTSUS

Nii ja naa

PROJEKTIST

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad.

Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: naeruväärne, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.