„Super Mario Run”

Ilmumisaeg: 15. detsember 2016

Platvorm: iPhone, iPad

Nintendo fännide ootused ei täitunud: firma uuenduslik mänguseade Switch tuleb ka parimal juhul välja alles järgmisel aastal ja suure põnevusega oodatud järgmine „Zelda” järelikult samuti. Küll aga saame veel käesoleva aastanumbri sees tutvuda mänguga „Super Mario Run”, mis on koguni ebatavalisem Nintendo uudistoode kui konsool. Esiteks juhtub seda üliharva, et legendaarne Mario seikleb mujal kui Nintendo loodud mänguplatvormil – kõnealusel juhul Apple’i telefonidel-tahvlitel.

Teiseks proovib staartorumees jalgu tema jaoks uudses žanris, mida tuntakse endless runner’i nimetuse all. Otsetõlge „lõputu jooksja” räägib enda eest. Tegelane aina lidub, meie asi on teda hüpete, libistamiste ja vasakule-paremale suunamistega elus hoida. Kõik see käib puute-ekraanil viibates ja toksides, sellepärast sobibki žanr eriti nutiseadmetele, millel tavaliselt pärisnuppe pole.

„Lõputud jooksmised” on lihtsasti juhitavad, aga üldiselt nii väsitavaks loodud, et keegi ei pea kaua vastu. Korraks läheb mõte uitama – ja tegelane ongi juba kuristikku langenud või end vastu seina surnuks jooksnud. Ühtlasi on selline lühiajaline lustimine üllatavalt nakkav. Kerge on avastada, et tavaliselt minuti-kaks vältavad sessioonid röövivad kokkuvõttes päris palju aega.

Loomulikult ei lippa Mario niisama, vaid eesmärk on rekordajaga taseme lõppu jõuda – selles võib teiste mängijate tulemustega võistelda – ja münte koguda. Virtuaalraha eest saab enamiku Mario-mängude tegevuspaika Seenekuningriiki ehitada ja täiendada.

Mobiilimängu kohta üllatavalt ei saa pärisraha eest (ehk krediitkaardiga) minimakseid teha, et näiteks münte või abivahendeid juurde osta. Teisalt avaneb tasuta allalaaditava äpi kogu sisu alles 9,99 euro eest, nii et Nintendo pole siiski varasemast altruistlikumaks muutunud.

Veebilehelt supermariorun.com leiab ka videoid, mis näitavad, et „New Super Mario Brosi” stiili laenav lõputu jooksmine näeb välja sama tuttavlik, kirev ja kaasakiskuv nagu Mario puhul oodata võibki. Nintendo lubab millalgi teadmata tulevikus ka Androidi äpi välja anda.

„Assassin’s Creed”

Eesti kinodes alates 30. detsembrist

Jah, muidugi, videomängude põhjal tehtud filme ilmub alatasa, tänavu muu hulgas „Ratchet & Clank”, „Angry Birds” ja „WarCraft” (mis kujunes muide kinos edukaimaks mängust-filmiks katsetuseks üldse). Kuid kuidagi ei saa mainimata jätta päris aasta lõppu mahtuvat „Assassin’s Creedi”.

Esiteks on selles sarjas väga palju sellist, mida nii mängu kui ka märulifilmide fännid suurel ekraanil näha tahaksid: hoole ja armastusega taasloodud eri ajastute vanaaegne keskkond, vabavõitlus, parkuur ja surma­trotsivad vabalangused kõrge­test kohtadest.

Teiseks täidavad linateoses peaosi Michael Fassbender ja Marion Cotillard, keda võib julgelt nimetada ühtedeks oma põlvkonna austatumateks filmi­näitlejateks. See iseenesest ei garanteeri muidugi kvaliteeti, kuid nende osalus on ettevõtmisele siiski tohutult tähele­panu toonud.

Ubisoft ei ole tänavu aasta lõpuks mitmel eri põhjusel uut „AC” mängu välja andnud, see-eest aga tuli neilt kogumik „The Ezio Collection”, mis kolib PS4 ja Xbox One’i konsoolidele kolm varasemat jagu, täpsemalt teise osa ning selle lugu jätkavad „Brotherhoodi” ja „Revelationsi”. Tehniliselt pole need värskendused siiski just kõrgel tasemel.

"Assassin's Creedi" film: Marion Cotillard ja Michael Fassbender, ühed oma põlvkonna austatumad filminäitlejad

„The Last Guardian”

Ilmumisaeg: 7. detsember 2016

Platvorm: PlayStation 4

Hämmastav, aga juba 2007. aastast arendatud „The Last Guardian” on elus ja peaks täpselt nädala pärast müügile jõudma. Seda märuliseiklust oodatakse peamiselt võimaluse tõttu avastada taas Team Ico loodavat unenäolist maailma, mis konsooli PlayStation 2 klassikafondi kuuluvates teostes „Ico” (2001) ja „Shadow of the Colossus” (2005) sügava ­mulje jättis.

Salapärase loo keskmes on poiss ja temaga sõbrunev tohutu elukas, kes on mõlemad põgenikud ning peavad keskkonna avastamiseks ja mõistatuste lahendamiseks koostööd tegema. Ent sedakorda pole põhitähtsus märulil, lool ega mõnel muul lihtsasti sõnastataval väärtusel, vaid muinasjutulisel õhustikul ning inimese ja temast erineva olendi vahel emotsionaalse sideme loomisel, eeskujuks ­„Shadow of the Colossusi” kangelane ja tema hobu.

Sony alla kuuluv Team Ico alustas projekti PlayStation 3 silmas pidades, aga nüüdseks on kulunud nii palju aastaid, et see on kujunenud PS4 eksklusiivmänguks.

Samuti tulekul

„Super Mario Maker” (3DS) – 2. detsembril

„Steep” (PC, PS4, XONE) – 2. detsembril

„Dead Rising 4” (PC, XONE) – 6. detsembril