Suured tehingud panevad alati liikuma ka kasutajad, seda näitab ka hiljutine Facebooki-WhatsAppi 19 miljardi dollari suurune diil.

Kui Eestis tekitas see pigem huvi WhatsAppi vastu ja üha rohkem inimesi avastab rakendusest järjest enam tuttavaid ja sõpru (isiklik tähelepanek), siis mujal maailmas, kus WhatsApp on juba populaarsust nautinud, otsitakse sellele asendust.

Ja väga ootamatu edu on saatnud rakendust nimega Telegram, mis on mitmes riigis vähemalt ajutiselt tõusnud enim allalaaditavaks rakenduseks.

Telegram on tasuta, reklaamivaba ja lihtne, saada teistele Telegrami kasutajatele nii palju sõnumeid kui tahad. Peale tavaliste sõnumite on võimalik teha nn salajutuajamisi, mille puhul on kogu suhtlus väga tugevalt krüpteeritud ja vajaduse korral saab määrata igale sõnumile isekustumise tähtaja (paarist sekundist nädalani). Puudu on küll helistamise tugi ja väiksemad telefoniplatvormid, kuid rakendus töötab kahel põhilisel telefoni operatsioonisüsteemil.

Platvorm: Android, iPhone

Hind: tasuta


Uus tase selvefotodes

Meeldigu see teile või mitte, iseendast ja ümbritsevast mobiiliga pildi tegemine on meie ajastu sotsiaalne fenomen.

Oxfordi sõnaraamatu koostajad nimetasid selfie ehk endast tehtud mobiilipildi mullu aasta sõnaks ja pole ka ime. Seda teevad plikad Viru keskuses, president Obama riiklikel matustel ja Ukraina riigilippu maha kiskuvad Vene agressorid.

Selfie on teinud võimalikuks mugav ja käepärane tehnika: siruta käsi ette, tee klõps ja vaata pilti. Probleem on ainult selles, et mobiilikaamera lainurk pole ikkagi piisavalt lai.

Seetõttu jääb pildile vähe konteksti.

Üks võimalus on usaldada oma telefon möödujale, teine aga kasutada uut rakendust CamMe, mis valiti eelmisel nädalal Barcelona mobiilimessil kõige innovatiivsemaks rakenduseks.

CamMe puhul tuleb telefon millegi najale asetada, poos sisse võtta ja siis käsi üles tõsta. See on esimene märk, millest rakendus aru saab. Teine märk on ülestõstetud käe rusikasse panemine, siis käivitub kolmesekundine ajavõtt ja rakendus teebki pilti.

Elu huvitavamaks tegemiseks pakub CamMe ka lisavõimalusi, näiteks klassikalise fotokabiini stiilis autoportreede seeriat, kus viie sekundiga tehakse viis pilti.”

Meil jääb üle ainult eesti keeles selfie’le hea vaste leida. „Enekas” viitavat slängis enesetapule, eesti keele instituudi pakutud „selvefoto” on aga, olgem ausad, liiga ametlik.

Platvorm: iPhone

Hind: tasuta


Võida male suurmeistrit

Ma võitsin maailma male esinumbrit ja suurmeistrit Magnus Carlsenit. Võiks olla päris uhke tunne, kui mitte arvestada, et ma mängisin viieaastase Carlseni vastu ja kulutasin võiduks ligi poole oma malenditest. Küll aga on see tõestus sellest, et Magnus Carl-seni ametlik mobiilirakendus pakub pinget ka juhul, kui te pole maleproff.

Carlsen, kes sai juba 13-aastasena male suurmeistri tiitli, on läbi aegade kõrgeima reitinguga maletaja. Tema mobiilirakendus „Play Magnus” lubabki igaühel mängida malet tema enda vastu. See võib tunduda üsna ebavõrdne võitlus, kuid nagu öeldud, saab rakenduse kaudu kaasa elada Carlseni kasvamisele algajast maletajast praeguse tšempionini. Kui proovida alustuseks viie-aastase Carsleniga mängida, ütleb ta ise rakenduse vahendusel nii: „Viieaastasena üritas isa mind malest huvituma panna, kuid ma veetsin aega maailma riikide lippude, rahvaarvu ja pealinnade päheõppimisega. Vaata, kas saad mind geograafia õppimise ajal võita?” Ja nii saab aasta-aastalt kaasa elada malegeeniuse hirmuäratava kiirusega arenenud mänguoskusele. Peale selle õpetab suurmeister ise trikke nii algajatele kui ka ekspertidele.

Platvorm: iPhone

Hind: tasuta