Kaardirakendused on olnud juba algusest peale nutitelefonide oluline osa. Need kombineerivad kahte kasulikku funktsiooni. Esiteks on nutitelefon ju kaasaskantav arvuti, mis maakera ümbritsevate satelliitide järgi oskab määrata oma geograafilist asukohta. Teisalt on kartograafia tänapäeval digitaalne ja avatud. Paned kokku orienteerumise ja kaardiandmed ning nutitelefon muutubki reisidel asendamatuks abimeheks.

Aga on selles, et kogu maailma kaardid ühte mobiiliäppi ei mahu – see poleks praktiline. Loomulikult on võimalik jooksvalt pilvest laadida selle asukoha kaardiandmed, mida on vaja. Kui sisuliselt piiramatu mobiilne internet maksab viis eurot kuus, polegi see mure. Ent kõige rohkem on kaarti vaja välismaal, kus megabaitide kaupa kaarte jooksvalt alla laadida võib olla kulukas.

Appi tuleb Maps With Me, mis aitab kaardid endaga kaasa võtta ka sinna, kus telefoni pidevalt netti ühendada pole mõistlik. Rakenduse „konks” on selles, et see põhineb OpenStreetMapi vabavaralistel kaardiandmetel. See tähendab, et kaardiandmed on kogunenud vabatahtlikest panustest.

Ärge saage valesti aru, näiteks Eestit uurides on näha, et tegu on väga kaasaegse ja korraliku kaardiga. Väike risk aga jääb, et mingi osa maailmast on OpenStreetMapis kehvemini kaetud kui Google Mapsis.

Tasuta rakenduses saab alla laadida riikide või regioonide kaarte, millega võib veenduda kaardiandmetes. Tasuline versioon annab juurde mugavuse: aadressi otsingud, lemmikkohtade ülesmärkimise, kaardi keeramise ja automaatse järgimise, mis kõik kokku teevad äpi kasutatavaks.

Nimi: Maps With Me Lite/Pro

Hind: tasuta/4,49 €

Platvorm: Android, iPhone


Lihtne sammuluger

Facebookis on ostuhullus, aga miljardifirma ei osta mitte Hulludelt Päevadelt tualettpaberit ja kalleid hilpe, vaid hoopis teisi ettevõtteid. Viimane toode ostukorvis on mobiilirakendus Moves.

Tegelikult on Moves juba üle aasta vana äpp, mis esialgu oli tasuta, seejärel muutus tasuliseks ja nüüd saab seda taas tasuta alla laadida. Nagu nimigi ütleb, on tegu rakendusega, mis jälgib kasutaja liigutusi. Muidugi mitte iga käe-, jala- ja varbaliigutust, küll aga seda, kust ja kuhu telefonikasutaja liigub.

Miks Moves hea on? Lihtsus ja selgus. On suur hulk kehalist aktiivsust ja tegevusi jälgivaid äppe, rääkimata käe peale või keha külge kinnitatavatest vidinatest, kuid need on kas liiga primitiivsed, segased või hoopis mõeldud väga tõsistele atleetidele. Moves näitab, mitu sammu inimene on päeva jooksul astunud, kui palju sõitnud jalgrattaga ja kui palju autoga.

iPhone’i värskeima mudeli puhul kasutab Moves selleks telefoni sisse ehitatud eriprotsessorit. See tähendab, et selline jälgimine ei kuluta eriti telefoni akut. Teisisõnu, rakendust ei pea enne rattaga sõitma minemist eraldi sisse lülitama, see tuksub vaikselt ise taustal. Päeva lõpus saab vaadata oma päeva jooksul käidud marsruuti, läbitud vahemaad ja kohti, kus pikemalt peatuti.

Facebooki ostutehingu järel on muidugi suur küsimus, kas sotsiaalgigant neelab kuidagi need äpiga kogutavad isikuandmed alla. Praegu on Movesi arendajad lubanud, et rakendus jääb iseseisvaks, aga eks tulevik näitab.

Nimi: Moves

Hind: tasuta

Platvorm: iPhone, Android