Võib-olla töötate asutuses, kus teile on usaldatud tundlikud isikuandmed, millega ei sobi ja õigemini pole isegi seaduslik lohakalt ümber käia. Võib-olla on aga kõik need uudised internetis toimuvast jälgimisest, pealtkuulamisest, küber­spionaažist ja andmete kogumisest teid ära hirmutanud. Olgu üks või teine, teil oleks turvalisem ja rahulikum tunne teades, et olete omalt poolt teinud kõik, et end Suure Venna eest kaitsta.

Kõiksuguseid erilahendusi kõrvale jättes ja keskmist mugavust ohverdamata on lahendus VPN ehk virtuaalne privaatvõrk. Lihtsustades on VPN justkui teie telefoni ja ühe usaldusväärse serveri vahel olev privaatne tunnel internetis, kuhu võõras sisse ei näe. Ise selline süsteem luua on aga parajalt keeruline.

Seega tuleks otsida, millist võõrast VPN-i teenusepakkujat usaldada ja siinkohal sobib hästi Soome viirusetõrjujate F-Secure’i uus äpp Freedome. See teeb VPN-i kasutamise lihtsaks: vajuta lihtsalt nupust võrk käima ja edasi käivitab äpp paari lihtsa sammuga privaatse tunneli.

See tähendab, et edasi on telefon internetti ühendatud nii, et kogu internetiliiklus käib teiste eest varjatult läbi mõne F-Secure’i serveri Soomes, Saksamaal, Suurbritannias või USA-s. Milline riik teile kõige usaldusväärsem on, saate ise valida. Alguses saab teenust nädal aega tasuta proovida, seejärel maksab see viis eurot kuus.

See on äpp, mida George Orwell kasutaks.

Nimi: F-Secure Freedome VPN

Hind: tasuta/5 € kuus

Platvorm: iOS


Google meelitab oma kontorisse

Just nagu vastuseks kuu aega tagasi tulnud uudisele, et Microsoft tegi valmis oma kuulsa Office’i kontoritarkvara rakendused iPadi jaoks, on Google valmis treinud eraldi rakendused oma kontoritarkvarale.

Esialgu võib leida rakenduste poodidest (Androidile, iPhone’ile, iPadile) kaks peamist programmi: Google Docs ja Google Sheets. Nagu nimigi ütleb, on esimene mõeldud tekstitöötluseks ja teine tabelarvutuseks, aga firma lubab peagi välja tulla ka kolmanda äpiga, mis on mõeldud slaidiesitluste tegemiseks.

Docs ja Sheets on oma olemuselt üsna lihtsad ja loogilised rakendused ja mõlemad sisaldavad põhilisi funktsioone, mida tasuta kontoritarkvaralt oodata.

Tegelikult on aga uute äppide taga oluline muutus. Nimelt on seni olnud tekstitöötlus ja tabelarvutus kättesaadav Google’i senises äpis Drive – üks rakendus, mis näitas Google’i pilvekettal olevaid inimese faile ja lubas nendega töötada. Nüüdse uuenduse järel enam Drive’is dokumente muuta ei saa, selle asemel tuleb tõmmata mitu eraldi rakendust.

Kas selline funktsionaalsuse lahku löömine ühest äpist mitmeks on mõnus või ei, sõltub igast inimesest endast, aga kahtlemata on see suurem trend.

Nimi: Google Docs, Google Sheets

Hind: tasuta

Rakendusi katsetas Hans Lõugas