Nutiseadmete ja internetiteenuste puhul räägitakse üha rohkem sellest, kui palju isiklikke andmeid kõiksugu teenused endasse imevad ja maailmaga jagavad ning kuidas seda vältida. Nüüd jõudis Eesti rakenduste poodidesse lõpuks mujal maailmas kõmu tekitanud äpp Secret, mis, nagu nimigi ütleb, isiklikke saladusi just jagabki.

Äpp toimib nii, et esimesel käivitamisel küsib Secret sinu kontaktandmeid, näiteks meiliaadressi ja telefoninumbrit. Seejärel tahab see saada ligipääsu su telefoni aadressiraamatule, kust saab teada su sõprade kontaktandmed. Nüüd saad äpi kaudu jagada oma salajasi mõtteid ja need ilmuvad ilma mingi viiteta sinu identiteedi juurde. Küll aga näevad Secretiga liitunud sõbrad, et sellise pihtimuse on avaldanud nende „sõber”. Kes täpselt, seda äpp ei ütle. Kui neile saladus meeldib, saavad nad seda edasi jagada ja nii võib see teha ringi ümber maailma.

Märtsis hindasid investorid äpi väärtuseks koguni 50 miljonit dollarit. Mida sellise väärtusega Secretis siis pihitakse? Näiteks: „Ma olen kasutanud 20 aastat sama parooli kõikides kontodes. Ükskord ma avaldasin oma parooli juhuslikult isegi Twitteris. Seni olen pääsenud.” Või: „Seltskonnas limpsin mõrudat hipsteriõlut, et moodne näida. Kodus armastan klaari Walterit.” Või ka: „Ma ei hääletanud valimistel oma sõbra poolt, sest ma pean teda ülbeks.”

Niisiis, see on anonüümsed netikommetaarid 2.0.

Laske käia!

Nimi: Secret

Platvorm: Android, iPhone

Hind: tasuta


Hukule määratud mõnus Elektriäpp

Elektrituru avanemisega jõudis eestlaste igapäevaellu uus rutiin: elektrimüüja valimine, lepingu sõlmimine, börsihinnaga tutvumine, fikseeritud hinnaga või börsipaketi valimine jne. Kui aus olla, siis keskmine inimene kõige sellega igapäevatoimetuste kõrvalt tegeleda ei jõuagi, kuigi võiks. Latvenergo, kes Eestis tegutseb Elektrumi nime all, tegi elektrituru avanemisega kaasnenud madinas targa sammu – vajaliku mobiiliäpi.

Elektriäpi algupärane ja põhiline funktsioon oli elektrinäitude edastamise mugavamaks tegemine, millega „tapeti” mitu üleliigset liigutust. Seni tuli kapi juures näit üles kirjutada, seejärel arvutisse toksida ja ära saata. Mugav oli muidugi näit üles kirjutada telefoni, et mitte püstijalu paberi ja pliiatsiga mässata.

Aga kui juba telefoni näit kirjutada, miks siis mitte otse see ära saata? Elektriäpi seekordne uuendus toob rakendusse veel ka hinnatemaatika. Sealt saab vaadata börsihindu praegu ja minevikus. Võib-olla on see koht, kus inimene leiab aega ja võimalust hinnaprognoosidesse süveneda ja oma tarbimist selle järgi kohendada.

Elektriäpp on muidugi määratud n-ö hukule, sest kõige efektiivsem on üldse mitte raisata inimtunde iga kuu mingite numbrite sissetoksimisele, vaid näidud automaatselt edastada. Ja seda kaugloetavad mõõdikud teevadki.

Seni, kuni neid aga veel igas kodus pole, on Elektriäpist kasu küll.

Nimi: Elektriäpp

Platvorm: Android, iPhone

Hind: tasuta

Rakendusi katsetas Hans Lõugas