Raamatute voogedastus

Nimi: Elisa Raamat
Platvormid: Android, iOs
Hind: tasuta / 8,99 eurot kuus

Kui EMT teatas, et hakkab oma klientidele pakkuma soodushinnaga Rootsi muusikateenust Spotify ja Tele2 teeb sama Prantsuse muusikateenusega Deezer, naljatleti, et küllap jääb Elisale kolmas suur muusikapakkuja Rdio. Need kolm on kõige eredamad 21. sajandi meedia- ja kultuuritarbimise näited: inimene ei osta oma lemmikartisti albumit, vaid maksab iga kuu kindlat tasu ja saab selle eest kuulata nii palju muusikat, kui kõrvad kannatavad. Võib tunduda imelik, et mobiilioperaatorid on hakanud tegelema muusika „importimisega”, aga kõik need voogedastuse ehk streaming’u teenused on tihedalt seotud mobiilse internetiga (mida operaatorid müüvad). Ent nali sellest, kuidas Elisa konkurente kopeerib, jäi üksnes lahjaks naljaks. Elisa hakkas pakkuma hoopis raamatute nn voogedastust.

Elisa Raamat on äpp, mis on justkui eestikeelsete e-raamatute raamatukogu. Rakenduses saab virtuaalseid „riiuleid” sirvida ja teoseid „lehitseda”, s.t eelvaateks näiteks 30 lehekülge lugeda. Osa klassikalisi teoseid, mille autoriõigused on aegunud, on pidevalt tasuta saadaval. Teiste raamatute jaoks tuleb hakata 8,99-eurose kuutasu eest lugejaks, mis tähendab, et lugeda võib nii palju, kui süda lustib.

Elisa ei tee samme täiesti tundmatul rajal, sest emafirma on Soomes juba üsna edukalt e-raamatuid pakkunud. Seal müüb Elisa raamatuid vanal viisil ehk tükipõhiselt ja see äri on aastaga isegi kahekordse kasvu teinud. Eestis eelistati aga veidi uuenduslikumat kuutasupõhist ärimudelit. Nii nagu seitse eurot kuus pole Spotify kasutamiseks tegelikult suur summa (pool albumi hinnast), ei ole tõsise lugeja jaoks ka Elisa Raamatu eest küsitav üheksa eurot palju, kui arvestada, et uusi raamatuid naljalt alla kümne euro ei saa. 1