LG kõrghetk messil: OLED-tunnel

Kui tehnikaseadmed enam ei üllata, siis kuidas oleks… tunneliga? LG paistis IFA-l silma OLED-ekraanidest loodud tunneliga, millest igaüks võis läbi jalutada. Selle kõrgus oli viis, laius 7,4 ja pikkus 15 meetrit. Tunneli loomiseks kulus 216 kumerat 55-tollist OLED-telerit, mis kuvasid 450 miljoni piksli toel ühiselt pildiilu: kaadreid Islandi virmalistest, veealusest maailmast ja süvakosmosest. Eesmärk oli mõistagi promoda OLED-tehnoloogia ja LG efektimeistrite võimekust.

HP Pavilion Wave. Lauaarvuti kui kodu kaunistus

Lauaarvutitel pole enamasti põnevat välimust. HP soovib seda aga muuta ja käib välja Pavilion Wave’i. See on sisult igati võimas arvuti, aga lööb eelkõige omapärase välisilmega, mis olenevalt vaatlejast meenutab kõlarit, prügikasti või karvast mesitaru.

Arvuti loomises oli HP partner tippdisaini ja kõrgete hindade poolest tuntud taanlaste Bang & Olufsen, kellelt pärineb seadmesse peidetud kõlar, mille ümber kõik muu on paika sobitatud. Kõlar ei ole tavaline, vaid moodne ja levitab heli enda ümber 360-kraadiselt ehk täisringis. Lisatud on ka mitu mikrofoni, et heli võimalikult müravabalt salvestada.

Mis arvuti sees on? Opsüsteem Windows 10, Inteli kuuenda põlvkonna Core-protsessor (võimsam i7 ei mahtunud pisikesse korpusse ära), 8–16 GB töömälu, 128–180 GB SSD-ketas ja 1–2 TB kõvaketas. Ühendusi: SD-mälukaardilugeja, 3,5 mm kõrvaklapipesa, HDMI, Ethernet, DisplayPort, USB-C, kolm USB 3.0 pesa ja nn vargavastane pesa.

HP kodulehekülg ütleb disainiarvuti hinna kohta napilt: alates 549,99 dollarist.

Mängusülearvutite Tyrannosaurus rex
Aceri mängusülearvuti Predator 21 X jahmatab oma massiivsusega ilmselt ka paljunäinud mängusõpra.

Acer Predator 21 X on maailma esimene mänguritele mõeldud nõgusa ekraaniga sülearvuti, mis paistab silma ka oma üldise massiivsusega. See on nii mõõtmete, kaalu, võimsuse kui ka hinna poolest paras türannosaurus. Sel on:

21-tolline ekraan, 2560 x 1080 pikslit, 21 : 9 kuvasuhe, G-Synci tugi

Tobii pilgujälitustehnoloogia, mis muudab pilgu arvutihiiresarnaseks töövahendiks: kuhu vaatad, sinna ka kursor ekraanil maandub. Lahendust toetab mitu uut tuntud mängu, näiteks „Assassin’s Creed Syndicate” ja „The Division”.

Inteli 7. põlvkonna Core-protsessor, kaks GeForce GTX 1080 graafikakaarti, kuni 4 TB SSD-ketas

kaks 330 W toiteplokki, viis ventilaatorit

Täismõõdus mehaaniline klaviatuur, millel on ka Cherry MX-i lülitid ja eraldi osa, mis täidab nii juhtplaadi kui ka numbriala rolli.

4.2 Dolby Audio stereoheli

Kui kaardus ekraan on teleri puhul pigem eputamiseks, siis arvuti puhul võib see teoreetiliselt tõesti rohkem sisseelamistunnet tekitada.

Acer aasta alguses ilmuva hiigelarvuti hinda veel mainida ei söanda, kuulujuttude järgi on see umbes 4000 eurot.

Kulukas pilditehnoloogia kolib monitoridesse
Samsungi kvanttäpikestega 34-tolline mänguritele mõeldud monitor CF791

Samsung muudab nõgusad monitorid ihaldusväärsemaks kvanttäpikeste (quantum dot) tehnoloogia abil, mis elas seni ainult kallima otsa 4K UHD telerites ning mis väidetavalt pakub ilusamaid värve ja puhtamat pilti kui OLED. Kuna nõgus ekraan pääseb mõjule eelkõige arvuti ees ja mängudes ning paljud eelistavad mängumasinana arvutit, siis tundub nende ühendamine mõistlik mõte. Monitor CFG70 ilmub 24- ja 27-tollisena, sellel on 144 Hz värskendussagedus, 1 ms reaktsiooniaeg, 16 : 9

kuvasuhe ja ekraanil 1920 x 1080 pikslit. USA-s on hinnad vastavalt 399 ja 499 dollarit. Monitor CF791 on 34-tolline, 100 Hz värskendussageduse, 21 : 9 kuvasuhte, võimsa 3440 x 1400 eraldusvõime ja 4 ms reaktsiooniajaga, selle hind on 999 dollarit.

Mõlemal on 178-kraadine vaatenurk, mängudele mõeldes AMD FreeSynci tugi, ühendustest DisplayPort, kaks HDMI-sisendit ja 3,5 mm kõrvaklapipesa. Kallimal mudelil on ka 7 W kõlarid ja kaks USB-pesa, lisaks saab monitori jala peal pöörata ja liigutada, odavam mudel laseb end ainult kallutada.

Hiir kolmele arvutile
Logitech M720 Triathlon: hiir, mis toimib korraga kuni kolmes arvutis.

Logitech tutvustas IFA-l arvutihiirt, mis suudab korraga kolme arvutiga ühendust pidada. Andmeside toimib ressiiveri abil või Bluetoothi teel, ühelt süsteemilt teisele hüppamine käib pöidla alla jääval nupul klõpsates. Hiir tunneb ära nii Windowsi, Linuxi, Mac OS-i kui ka Chrome OS-i jooksutava arvuti, peale selle ka Androidi seadme. Kuna kolme seadme teenindamine tekitab kindlasti palju klõpse, on M720 tavalisest vastupidavam ja peaks välja kannatama kuni 10 miljonit nupuvajutust või kerimist. Uudne hiir maksab tootja kodulehelt logitech.com tellides 69,99 dollarit.

Nutikellade uus kaitsja

Kantavat elektroonikat leidub tehnoloogiamessidel endiselt palju, kuigi suurem huvi paistab olevat vaibunud. Ega uued mudelid enam ka midagi erilist välja ei paku. Näiteks Samsungi Gear S3 on edasiarendustest hoolimata ligi aastavanuse S2 moodi, kuigi alati aktiivne värvi-

ekraan on tore asi. Mõnevõrra huvitav tundub veel Nokiale kuuluva firma Withings toode Steel HR, esimene kasutaja pulssi mõõtev analoogkäekell. Withings.com pakub eeltellimist umbes 160 euro eest.

Kõige tähtsamaks uudiseks võib siin vallas pidada ehk Corningi ekraanikaitset Gorilla Glass SR+, mis on mõeldud just nutikelli halva eest hoidma. Tootja lubab safiirklaasiga võrreldavat kriimukindlust, tavalisest 70% suuremat löögikindlust ja ka ereda valguse käes 25% tõhusamalt loetavat ekraani, mis aitab ka aku vastupidavust parandada. SR+ kaitset kasutab näiteks Samsungi Gear S3.

Sony Xperia X-i pere sai lisa
Xperia X Performance, Sony uusim ja kõige-kõigem telefon

IFA pole üldiselt koht, kus telefonitootjad oma tippmudeleid esimest korda maailma ette toovad. Sestap pälvis aukoha Sony, kes otsustas üllatada kahe uue mudeliga oma esindusseeriast Xperia X. Esiteks oktoobri keskel 700 euro eest müügile jõudev Xperia XZ. See on natuke nägusam ja võimsam variant kevadisest X Performance’ist, mis omakorda oli mõeldud põhimudeli X võimsamaks variandiks. XZ ja Performance on sisult üsna sarnased, ka nende mõõtmed ja kaal on pea samad. Põhikaamera suudab nüüd 4K-videot salvestada ning üks lisasensor peaks piltidest isegi paremaid värve ja paremat valge tasakaalu välja meelitama.

Suuremat müügiedu võib ennustada X Compactile, mis on põhimudeli kompaktsem variant. Aegade jooksul ilmunud Xperia minidest on see odavaim (450 eurot). Telefoni ekraan kuvab üllatavalt head pilti isegi eredas valguses ja seade on mõnusalt kiire. See ei üllata, sest X Compacti jõudlus on X-i omaga võrreldav, aga ekraanile peab jõudma vähem piksleid (1080p eraldusvõime asemel on 720p). Aga selline kaotus pole suur asi.