Hiljuti oli ETV eetris sarja „Saame kokku Tomi juures” 500. osa. Sellest suurema arvuga saab kiidelda vaid „Kodu keset linna” (u 700), mis on eetris olnud mitu aastat kauem.

„Saame kokku Tomi juures” on ekraanil olnud igal argipäeval alates 2006. aasta septembrist. Tunniajasest saatest toimub tegevus paarkümmend minutit Tomi pööningul, kus räägitakse elust ja probleemidest, meisterdatakse ja õpitakse uusi asju, võõrustatakse külalisi. Et Tomi, Annit ja teisi te­gelasi kehastavad näitlejad seda iga päev teha saaksid, on juba kaks ja pool aastat vaeva näinud stsenaristid Wimberg  ja Jaanus Vaik­soo, tehes seda kahepeale, nii et kumbki on kirjutanud umbes 250 osa. Viie osa autorsus kuulub režissöör Elo Selirannale.

„Formaadilt on see teležurnaal, talkshow  ja laste pisaravaba seep – 3 in 1. Lisaks näidatakse multifilme, mis võtavad põ­hilise osa saatemahust. Näitlejatele on tegevust mõlema osa peale kokku heal juhul 22 minutit, tavaliselt 15–16 minutit,” selgitas Jaak Urmet.

— Kes oli Tomi pööninguloo idee väljamõtleja?

— Wimberg: Pakkumine ja üldine idee tuli ETV-lt produtsent Margus Saare isikus. Siis toimus idee täpsustamine ETV Gonsiori maja kohvikus minu, Marguse ja teise stsenaristi Jaanus Vaiksoo vahel. Kes mida välja mõtles, seda väga täpselt enam ei mäleta. Minult oli nimi Suure-Peetri, Jaanus mõtles juba tegevuse käigus välja tolmutuustid Betty ja Õie. Enne oli ainult Paljunäinud Tuust. jne. Telemaja meeskond mõtleb ka saate tegemise käigus uusi tegelasi-arenguid välja. Nii et kollektiivne looming.

— Telesari on kavandatud vanuseskaalale 4–11 aastat, mis on väga lai. Süžeed on huvitavad ka täiskasvanule, jäädes teinekord väiksematele lastele keeruliseks. Millises vanuses laps teie jaoks kõige huvitavam on?

—  Wimberg: Stsenaristide soov on sarja teha nii, et see ka vanematele lastele ja isegi päris suurtele huvi pakuks. Kui latt lasta nelja-aastaste kõrgusele, siis jääb mängumaa väga kitsaks. Ja kuidas väike laps siis üldse õpib ja teadmisi omandab, eeskuju võtab, kui tema silmade ees ei ole suuremaid ja päris suuri, nende tegevusi, omavahelist rääkimist, inimestevahelisi suhteid?

— Jaanus Vaiksoo: Arvan, et lugude põhiline sihtgrupp on algklasside lapsed vanuses kuus ku­ni üheksa. Võtavad kõike veel  siiralt vastu ja neile meeldib hirmsasti naerda. Oma lapsed pluss varasem õpetajatöö annavadki kindluse erinevas vanuses lastele kirjutada. Mulle meeldib, et suure rõõmuga mängivad koos laste ja vanavanemate põlvkond ning neil on üksteise seltsis alati hea olla. Loodan, et see pööninguseltskond on ka heaks eeskujuks.

— Kui kiiresti üks osa paberilt ekraanile jõuab?

— Wimberg: Üldiselt on läinud nii, et pühapäeviti on võtted ja osad kirjutatakse sellele eelneva nädala jooksul. Sü­žeede kooskõlastamine pole peava­lu põhjustanud – kirjutame osa­sid viie kaupa korraga, vaheldumisi, ja enne enda viie kirjutamist tuleb teise viimased viis läbi lugeda. Ja mõttel sealt edasi lennata lasta.

— Mis järgus seriaal praegu on? Tegelastega on üsna seebiooperlikud lood – näiteks peategelane Tom (Karol Kuntsel) muutus teiseks Tomiks (Robert Annus). Mismoodi see lavastuses lahendati? Kas Karol Kuntsel tuleb tagasi?

— Wimberg: Peategelane Tom ei muutunud teiseks Tomiks, vaid üks Tom läks Rootsi ja Saksamaalt tuli asemele tema nimekaim, kes on esimese Tomi kauge sugulane. Kaks eri inimest. Karol Kuntsel võib-olla astub tulevikus To­mi­na veel mõnest saatest läbi, aga regulaarselt vaataja teda seal pööningukambris enam ei näe.

— Kas Tomi isa ja ema on välja ilmunud? Kes nad on?

— Wimberg: Tomi isa ja ema ei ole välja ilmunud enama kui kaadritaguse häälena. Tomi isa on ärimees, tegeleb metsaga, ema arvutispetsialist. Aga jutt käib praegu Tomist, keda mängis Karol Kuntsel ja kes läks Rootsi õppima. Praegu on saates hoopis teine Tom, Robert Annuse kehastuses.

Vanemaid pole seni sisse toodud, sest pole tingimata vajadust olnud. Saatel pole vaja ka liiga üle rahvastuda – seal on kokku seitse tegelast: Tom, Anni, Ellen, Eedi, Paljunäinud Tuust, Betty ja Õietolmutuust. Lisaks onu Endel ja onu Ööbik, kes ilmuvad harvem. Väike pööningukamber, palju sinna ikka mahub!

Wimberg (30)

•• Kodanikunimi: Jaak Urmet

•• Luuletaja ja kirjanik, kirjastuse Jutulind üks omanikke

•• Avaldanud kirjandusteemalisi artikleid, arvustusi ja esseid. Seitsme luulekogu ja romaani „Lipamäe” autor.

•• Lapsi: nelja-aastane poeg

Jaanus Vaiksoo (42)

•• Kirjandusteadlane, õpetaja ja lastekirjanik

•• Avaldanud publitsistikat, laste- ja luuleraamatuid, kirjutanud keeleõpikuid 1. klassile, eesti kirjanduse lektor Tallinna ülikoolis.

•• Lapsi: 17- ja kuueaastane poeg, üheksa-aastane tütar