Täna õhtul rullub lahti punane vaip ja staarid sammuvad kinno esilinastusele, mis ühtlasi avab Berliini filmifestivali. Avafilmiks on valitud sakslase Tom Tykweri lavastatud „Rahvusvaheline”, poliitiline triller, mis jõuab Eestisse märtsis. Seal mängivad Clive Owen ja Naomi Watts: esimene Interpoli agenti ja teine New Yorgi prokuröri, kes jahivad ühe suure rahvusvahelise panga hämaraid tegusid.

Film on inspireeritud kurikuulsa Bank of Credit and Commerce Internationali juhtumist – möödunud sajandil pesid seal oma raha diktaatorid ja terroristid. Peaosatäitja Owen on jutustanud pressile, et tema arvates haakub tohutu suure seestpoolt mäda panga lugu praeguse majanduse madalseisuga.

„Rahvusvaheline” ei ole siiski võistluskava teos. Berliini Kuldkaru nimel on võistlustules kokku 18 filmi, nende seas on nii teoseid vähem tuntud lavastajatelt kui ka elavatelt klassikutelt. Viimati öeldutest on esindatud sellised nimed nagu François Ozon, Lukas Moodysson, Stephen Frears, Chen Kaige ja vanameister Andrzej Wajda.

Huvitav on võistlusprogrammi juures see, et kuigi seal ei laiuta Hollywoodi filmikompaniide toodang, on võistluskava filmides palju Ameerika ja Briti esimese järgu näitlejaid. Nii võistlevad teiste hulgas auhindade pärast Tommy Lee Jones, John Goodman, Renée Zellweger, Kevin Bacon, Michelle Pfeiffer, Kathy Bates, Willem Dafoe, Demi Moore, Judi Dench ja Jude Law.

Žüriid juhib Tilda Swinton

Palju on rahvusvahelisi esilinastusi, nii et tänavuse Berlinale punasel vaibal toimub tõeline filmitähtede tunglemine. Seekord juhib Berlinale žüriid briti staar Tilda Swinton. Žüriiliikmete hulka kuulub ka rootsi kirjanik Henning Mankell, kelle looming on tuttav Eestiski.

Teada on antud juba ühest filmimehest, keda žürii premeerib. Sedapuhku pole see filmi-täht, vaid tegija, kes on jäänud kaamerate taha. Kuigi ta on saanud oma loomingu eest kolm Oscarit, ei tea teda just paljud. Prantslane Maurice Jarre on loonud mängufilmidele muusikat ligi viie aastakümne vältel ja tegu on oma ala tõelise tippmehega. Tema suurem rahvusvaheline tähelend algas kuulsale filmile „Araabia Lawrence” muusika loomisest.

59. Berlinale

5.—15. veebruarini Mitmed eriprogrammid, lisaks Euroopa filmiturg ja Berlinale Talent Campus