? Rocca al Mare vabaõhumuuseumi taluõuel esietendub homme Rein Saluri "Tulek", näidend küüditatute tagasitulekust. Miks lavastaja Reeda Toosti osapakkumise vastu võtsite?

Mul puudus vabaõhulavastuses kaasa tegemise kogemus. Tahtsin näha, mida tähendab, kui taevas on taevas, puu on puu, pilved on pilved ja linnud linnud. Öeldakse, et "ehtsast asjast üle ei mängi".

? Kümme aasta tagasi mängisite Saluri "Mineku" järgi tehtud filmis küüditajat, keda nüüd?

Siis mängisin Saatjat. Nüüd olen tagasitulija – naine, keda teatri "Minekus" mängis Anne Paluver. Talu, mis meilt võeti, kuulub nüüd külanõukogule. Ent laps, kes samuti Siberis kaasas oli, tahab kodu näha – ja nii tullaksegi seda vaatama.

? Väidetavalt on Toots lavastajana kaldunud komöödia poole, näidates, et toonastes painajalikes aegades ei puudunud ka olukordade absurdsus?

Mulle meeldib see, et Saluri on kõigest sellest kirjutanud lihtsa inimlikkusega. Igaühes meis on halba ja head, musta ja valget, nii saatanlikku kui ka jumalikku. Ja keegi ei tea, mis võib temaga juhtuda äärmuslikus olukorras. Nagu Jüri Krjukov ütles, kui temalt küsiti, kuidas ta käituks: "Ma ei tea. Noorena oleksin kindlasti vastanud, et nii või naa, aga ekstreemses olukorras võib inimene ka enesele ootamatuid asju teha". Ja kes siis saab tagantjärele süüdimõistja olla ja jumala õigused enda peale võtta. Selles mõttes on "Tulek" kosmiline näidend. Omad saladused on siin ka, samas peaks see igaühele nii mõistetav olema.

?

Kes "Tulekus" näitlejatest veel kaasa teevad?

Angelina Semjonova, Aleksander Eelmaa ja Hans Kaldoja, kellega mul on hea meel üle kümnekonna aasta jälle koos mängida.

Meelis Kapstas