Festivali ja põhiprogrammi avafilmis, ameeriklase Darren Aronofsky draamas „Must luik” teeb kaasa Natalie Portman, kes mängib tuhmuvat balletitähte. Portman on üks väheseid A-klassi filmistaare, kes põhiprogrammis üles astub.

Küll aga rõõmustab 67. Venezia filmifestival ekstsentrilise multitalendi Vincent Gallo austajaid. Poolaka Jerzy Skolimows-ki teoses „Hädavajalik tapmine” mängib ta ameeriklaste käest põgenenud Talibani võitlejat. Lisaks linastub põhiprogrammis Gallo enda lavastatud kontseptuaalne film „Veele kirjutatud lubadused”.

Tarantino lubab elamust

Põhižürii juht Quentin Tarantino kinnitas Reutersile, et 23 filmist koosnev valik pakub tänavu eriti mõjusat elamust. Võistlejate hulgas on ameeriklanna Sofia Coppola suhtekomöödia „Kusagil”, jaapanlase Takashi Miike samuraifilm „13 salamõrtsukat” ning sakslase Tom Tykweri armastusfilm „Kolm”.

Prantslase François Ozoni komöödia „Trofeenaine” (osades Catherine Deneuve ja Gérard Depardieu) on kriitikute arvates ehk festivali kõige kommertslikum film. Lisaks Skolimowski Talibani-filmile lahkab põletavaid poliitilisi küsimusi ka Julian Schnabeli „Miral”, mille peaosas mängib „Rentslimiljonärist” tuttav Freida Pinto Palestiina orbu.

Programmis on ka mitu 19. sajandi esimeses pooles toimuvat ajaloofilmi. Tuneesia-prantsuse lavastaja Abdellatif Kechiche’i „Must Veenus” jutustab kolonistide poolt Pariisi veetud „hotentoti Veenuse” eluloo ja Mario Martone „Me usume” vaatleb Itaalia ühendamise perioodi. Peaaegu samal ajal toimuvad ka Kelly Reichardti vesterni „Meeki otsetee” sündmused. Kõige sügavamale minevikku sukeldub Hongkongi uue laine režissöör Hark Tsui, kelle „Uurija Di ja kummitusliku leegi mõistatuse” tegevus toimub 7. sajandi Hiinas.

Kõrvalprogrammide üks tähelepanuväärsemaid sündmusi on Casey Afflecki dokumentaalfilm „Ma olen endiselt siin”, kus USA näitleja ja režissöör püüab väidetavalt valgustada oma naisevenna Joaquin Phoenixi otsust vahetada näitlejakarjäär räppari oma vastu. Kriitikud vaidlevad juba enne esilinastust, kas tegu on tõsise teose või pigem dokumentaalfilmi paroodiaga.

Programmijuht Marco Müller osutas AP-le antud intervjuus, et majanduskriis on filmikunstile paradoksaalsel moel innustavalt mõjunud ning isegi kuulsad režissöörid on olnud sunnitud kulude kärpimiseks uuenduslike ideedega välja tulema.

Müller märkis, et varem oli ühe kuni üheksa miljoni dollarilise eelarvega filmide nišš suhteliselt tühi, kuna indie-režissöörid tegid odavamaid ja suured staarid märksa kallimaid teoseid. Nüüd aga kaldub filmiturg üha enam just selle „vahepealse” kategooria suunas.

Väikesed eelarved iseloomustavad ka põhiprogrammi filme, millest üks odavamaid on vanameister Monte Hellmani vähem kui viie miljoni dollariga valminud krimidraama „Tee eikuhugi”.

67. Venezia filmifestival

1.–11. septembrini

Festivalile kandideeris 4251 filmi 102 riigist

Nelja rahvusvahelisse võistlusprogrammi pääses 86 filmi 35 riigist

Põhiprogrammis linastub

23 filmi 12 riigist