Leidsid elavat vastukaja

Mõlemad filmid juhtusid tänavu olema sellised, mis kutsusid ühiskonnas esile elava vastukaja. „Tagasisidet on olnud seoses „Varesesaare venelastega” palju,” ütles Narva heidikutest filmi teinud Sulev Keedus. „Raske on hinnata, kas filmi tagajärjel on sealkandis ka mingeid positiivseid muutusi toimunud. Minu jaoks kujunes üllatuseks, et nii paljud ametnikud ja ametkonnad pidasid filmi järel vajalikuks ennast kaitsma hakata.”

Ka peaminister Andrus Ansip palus endale saata DVD – pärast seda, kui Ida-Virumaa ajakirjanikud olid talt pärinud, kas ta on filmi näinud.

„Seenelkäigu” lavastaja Toomas Hussari sõnul on filmi kinomenu taga vaikselt tekkinud usaldus: „Inimesi viisid kinodesse kuulujutud. Esimesel nädalavahetusel oli külastajaid vähe. Alles pärast seda tuli publiku tõus, kui suust suhu toimiv reklaam tööle hakkas.”

„Seenelkäigu” tegelast Aadu Kägu mänginud Raivo E. Tamme arvates on filmi naljad mõistetavad ka väljaspool Eestit. „Karlovy Varys naerdi kohe algusest peale laginal,” meenutas ta. Naer tuli küll väikese nihkega, sest teksti loeti subtiitritest. „Et reageeritakse dialoogile, tuli välja Austrias, kus ühel festivalil polnud saksakeelset tõlget. Siis saime tagasisidet, et oli selline intelligentne kurb film.”

Samal tseremoonial anti üle ka aasta kriitiku tiitel, mille pälvis Joonas Kiik, kes peab blogi filmijutt.blogspot.com ja toimetab kinolehte La Strada.

Filmikriitikud valisid välja ka Eesti kinodesse jõudnud välisfilmide esikümne: kõige õnnestunumaks peeti neist prantslase Leos Carax’ meistriteost „Holy Motors”. Seda ja paljusid teisi aasta levifilmide paremikus esiletõstetud teoseid levitas kinoga Sõprus opereeriv MTÜ Must Käsi.