Põhja-Eesti

Saue mõisa trahter

16. sajandil rajatud mõisa jääkeldris asuva trahteri sissekäik on muljet avaldav. Suvehooajal on avatud ka väliterrass. Hinnad pigem soodsalt trahterlikud kui restorani omad.

Kaberneeme sadama restoran

Merevaade ja ausad praed ei vea eales alt. Ning nagu mere ääres ikka – esmajärjekorras tasub proovida kalaroogi.

Hüüru veski trahter Saue vallas

Tallinna-Paldiski mnt-l Vääna jõe ääres asub pea 500-aastane vesiveski, kus praegu võib kõhu korralikult täis saada.

Kolga mõisa restoran Lahemaal

Stiilne restoran täiesti normaalsete hindadega Lahemaa pargi lääneväraval. Mõis on uhke ja menüüga võetakse šnitti ajaloolisest köögikultuurist (retseptuuri aluseks on “Kasuline köögi ja majapidamise raamat”, 1885).

Vihterpalu mõis Padise vallas

Luksuslik kõhutäis mõisarestoranis į la carte’i menüü põhjal ja võimalus korraldada ka grillipidusid Vihterpalu jõe kaldal mõisapargis.

Wana Kala kõrts Neemel

Kohaliku külaelu tuiksoonel saab peale korraliku kõhutäie ka meelt lahutada – menüüs on nii rosolje, võileivatordid kui ka Jüri Homenja, kui juhtub olema mälumänguõhtu.

Kotka Forell Loksa kandis

Meelelahutus koos kõhutäiega – pärast kalapüüki saad end turgutada värskete forelliroogadega.

Kalvi mõis Ida-Virumaal

Kalvi lossis on suurepärane į la carte’i restoran, mille menüüs on nii rahvuslikud kui ka rahvusvahelised road. Oodatud ei ole ranna- ja spordirõivastes külalised!

Üksik Rüütel Rae vallas Kurnas

Tallinna ringtee lähedal asub Kurna mõis, mille aidast on restaureeritud söömiskoht Üksik Rüütel. See on restoran, kus pakutakse Eesti mõisatoite Röövlikoopas, Rüütlisaalis, Kalapalees ja Kohviorus.

Altja kõrts Lääne-Virumaal

Hubases rookatusega taretarekeses ruulivad kõige ehedamad kalaroad soolaheeringast marineeritud angerjani.

Turuplatz Rakveres

Jaheda või vihmase ilmaga mõnus sohvabaar, päikeselise ilmaga tore tänavakohvik otse Rakvere keskväljakul. Menüü poolest kirju kompott maailma rahvaste roogadest, kust igaüks peaks leidma midagi suupärast.

Lõuna-Eesti

Cantervilla loss Põlvamaal

Tundub täiesti uskumatu, et selline uhke juugendvilla asub kuskil Otepää külje all, Pikajärve külas. Toitlustamist pakutakse lausa viies saalis: Ballisaalis, Jahisaalis, Muusikute saalis, Sinises saalis ja verandal.

Vapper Mäger, Partnerid ja

Kolmas Eesti Elvas

Talutarestiil ja jaburalt humoorikad roogade nimetused tulevad küll kuidagi tuttavad ette, kuid sellegipoolest on korralik kõhutäis Elva südames kindlustatud!

Savikoja kõrts Tartumaal

Tartu-Valga maantee ääres natuke pärast Elvat ja enne Rõngut asub Kirepi külas Savikoja kõrts. Õdusast 1860. aastatel ehitatud talukohast on peale mõnusa söökikoha kujunenud ka Rõngu tegijarahva staap ja nõupidamiskoht.

Kaimi kohvik Tartumaal

Tartu-Viljandi maantee ääres Kaimis, pisut enne Kavilda ürgorgu peab kohvikut visionäär Päärn Hint koos tubli kaasa Kairiga. Et kohviku peremees on eluaegne kunstikoguja, siis kindlustab kohvikuseintel eksponeeritud Eesti kunsti väljapanek veel meeleoluka kultuurielamuse. Muuseas on Päärn Hint ka hobukaskadöör ja teinud keerukamad trikid ka “Viimses reliikvias”!

Piusa ürgoru puhkemaja

Põlvamaal

Asub Setumaal Piusa jõe kaldal. 1930. aastatest on seal asunud Väiko-Härma vesiveski.

Suvel on võimalus püüda vikerforelli, mida saab siis ka sajal moel kohapeal valmistada.

Taagepera loss Valgamaal

Taagepera asub pealinna poolt vaadates tõelises pärapõrgus – Lätimaa piiril, kust algavad ürgmetsad ja paksud laaned. Lossis on suurepärase köögiga klassikaline 40-kohaline restoran ja kaheksakohaline rüütlisaal. Ööpäev ringi on avatud lobby-baar.

Annimatsi kohvik Otepää vallas

Kõhtu on võimalik täita nii välikohvikus, suvebaaris kui ka söögisaalis. Boonuseks on lähedal asuv järv, kus on võimalik nii ujuda kui ka kala püüda. Soodustused mootorratturitele!

Pangodi kalarestoran Tartumaal

Kes ei teaks Pangodi kalarestorani! Kalu tehakse seal nii pannil, ahjus, grillil kui ka potis. Lisaväärtuseks on väike suplus lähedal asuvas järves.

Krüüdneri kõrts Põlvamaal

Asub umbes kolm kilomeetrit Maaritsast Võru-Tartu tee ääres. Ehe talukõrts, kus kokk kõnnib läbi saali, et peenralt rohelist võtta.

Setomaa turismitalo

Põlva-Võru piiril

Setomaa turismitalo asukoht ehk Mäealodsõ talukoht on juba sajandivanune. Siin saab ise lõkketule ääres liha või vorstikesi grillida, hüpata pärast sauna karastavasse tiiki või õppida iidseid esiemade käsitööoskusi. Menüüs on paketid stiilis: praad, magustoit, morss.

Kolkja kala- ja sibularestoran Peipsi ääres

Peipsi äärde sattudes põigake sisse Vene toite pakkuvasse söögikohta. Menüü on rikkalik ning firmasupiks on tindikalahõrgutis. Pärast saate linnas rinna uhkelt ette lüüa ja rääkida lugusid uskumatust restoranist Kolkjas.

Lääne-Eesti ja saared

Lümanda söögimaja Saaremaal

Ökoloogiliselt puhas ja maitsev toit koos kohalike kalurite püütud värske kalaga. Soolasiig, kapsarullid, tuhlipuder – Lümandas on ikka aus kraam.

Pilguse mõis Saaremaal

Lümanda vallas asuv mõis elab kui vanajumala seljataga: vaikus, meri, kadakad, ilusad kiviaiad ja hea söök. Saadaval on kolm kuni 300-kroonist grupimenüüd. Parem alati ette helistada.

Vetsi Tall Hiiumaal

Käinas 18. sajandil ehitatud tallihoonesse on nüüdseks renoveeritud kolm söögisaali, kuhu mahub 140 inimest. Kohapealt saab kaasa osta ka erineva menüüga piknikukorve!

Pullu pubi Hiiumaal

Pigem peo- kui söögikoht, sest möllu teevad parimad kohalikud diskorid. Asub otse mere ääres Kassari kadakate vahel vanas paadikuuris.

Pädaste mõis Muhumaal

Muinasjutuline ööbimis- ja söömiskoht luksuslike hindadega. Sobib suurepäraselt unustamatuks jalutuskäiguks ja kohvi joomiseks. Jälgi ka Pädastes toimuvaid kultuurisündmusi!

Müüriääre kohvik Haapsalus

Anni Arro retseptuuri põhjal valmivad vabariigi maitsvaimad ahjupirukad. Lisaks töötab Müüriääre kui Haapsallu sattunud pealinlaste staap – seal on alati ohtralt tuttavaid.

Altmõisa külalistemaja

Matsalus

Atraktsiooniks on akendest paistev Matsalu laht ning võimalus jälgida, kuidas kokk Sirli ülimoodsas köögis toitu valmistab. Romantiliste õhtusöökide nautijaile on erimenüüd ning matkajaile kaasa piknikukorvid.

Noarootsi kõrts

Õdus olemine ning nädalavahetustel ka elav muusika ning stiilipeod.

Amanda puhvet Üdrumal

Tallinna-Virtsu maanteel liiklejail on võimatu jätta märkamata veidra tornikesega Amanda puhvetit, kus õdusas õhkkonnas süüa, juua ja jalga puhata. Magnetiks on alati üllatavad kartulitoidud.

Ammende Villa Pärnus

Ammende Villa ą la carte’i restoran pakub gurmeeroogi Prantsuse-Vahemere köögist, mida täiendab rikkalik valik Vana Maailma veine. Suvisel ajal on Ammendes eriliselt mõnus – toimub terve hulk kultuurseid kontserte ja eriüritusi.

Kaarli kõrts Nõval

Ajaloolise hõnguga kõrtsisaalis on istekohti 40, kuid pidutsema mahub kuni sada peoleod.

Suure Tõllu kõrts Saaremaal

Kaks ruumikat kõrtsisaali, kaks pirakat kaminat ja rammusad portsud! Koht on orienteeritud eelkõige gruppide vastuvõtmiseks – peredest asutusteni.

Loode talu Saaremaal

Asub Lääne-Saaremaal Tagamõisa poolsaarel Kuralase külas. Pakutakse ökoloogiliselt puhast talutoitu, koduõlut ja allikavett. Lisaks saab ratsutada, ujuda, matkata lähedal asuvatel laidudel, olemas on ööbimisvõimalus ning orhideede matkarada.

Kesk-Eesti

Voore kõrts Jõgevamaal

Kerge kõhutäis on alati saadaval, erilist lähenemist vajavad menüüd tuleb eelnevalt kokku leppida.

Sinu Pubi, Jõgeva

Kas teate veel mõnd kohta, kus saaks tõeliselt mahlase Caesari

salati 34 kooni eest? Lisaks korralik valik tavapärasemaid ja erilisemaid suutäisi, mida võimalik nautida ka väliterrassil.

Luhtre talu Raplamaal

1874. aastal ehitatud talus on võimalik nii magada kui ka kõhtu täita. Igal juhul võid kindel olla, et kogu kraam on otse põllult! Lisarõõmu pakub saun basseiniga.

Mäeküla kõrts Paide lähedal

Legendaarne koht keset Tallinna-Tartu maanteed, kus saab toeka kõhutäie taskukohase hinnaga.

Kohvik Külla Jürile Järvamaal

Jüri kohvikus, mis asub Türi reisikeskuse ruumides, on 40-kohaline saal ning kümnekohaline hubane sakstekamber. Toidusedelis võidutseb sealiha mitmel moel.

Kirsimäe kohvik, Viljandis

Pärimusmuusika ait on saanud ütlemata esteetilise – alates Jaak Arro maalitud laudadest kuni hunnitu vaateni – söögikoha. Superkokk Anni Arro dirigendikepi all on menüüsse muu hulgas sattunud röstitud küüslaugu supp kukeseentega, kartulileib, sõira-peedi-salat ja suurepärane juustukook kirsisiirupis.