Endrik Kerge (nagu ta ise eelistab) oli juba küpses eas balletisolist, kui ta koos 18-aastaste keskkoolilõpetajatega lavakooli sisse astus (et õppida lavastajaks – näitlejaks ei lootnudki ta põriseva r-i pärast saada). Selja taga olid üheksa-aastaselt alustatud balletiõpingud ning tantsijakarjäär Estonia teatris ja Leningradi Music Hallis.

Voldemar Panso võttis 33-aastase tantsija vastu. 1972. aasta sisseastujaist sai kuulus 7. lend – peale Kerge olid seal näiteks Urmas Kibuspuu, Jüri Krjukov, Sulev Luik, Aare Laanemets, Anne Paluver, Peeter Volkonski, Merle Karusoo, Kalju Orro, Priit Pedajas, Lembit Peterson ja Eero Spriit.

Kerge paistis silma ka naiste lemmikuna. Tema teine abikaasa, näitleja Elle Kull on meenutanud, et teatrikooli ajal nad isegi ei teretanud: “Mul oli tema suhtes millegipärast tõrge. Kogu aeg käis tema ümber mingi möll, sest ta oli tüdrukute seas mingi eriline iidol – küll lubas keegi tema pärast aknast alla hüpata, end ära tappa ja nii edasi. Mõtlesin siis, et mis ta siis nüüd ikka nii eriline on.” (Kerge ja Kull leidsid teineteist alles 1976 filmi “Reigi õpetaja” võtetel.)

7. lend oli andekas, aga ka küps, iseseisev, töökas ja teatrile pühendunud. Panso viimane lend, kelle õpingute ajal oli vanameister juba haige. Panso oli teinud hea valiku: 7. lennust tuli palju Eesti teatri suuri nimesid. Kerge on edasi jutustanud loo, mille talle rääkis kadunud Salme Reek, kes käis Pansot viimasel eluaastal haiglas vaatamas. “Panso küsis, et kust kohast see Kerge küll need ideed kõik võtab. Ja siis oli Salme vastanud, et Kerge on 20 aastat tantsijana ainult jalgadega töötanud ja peal puhata lasknud.”

Lavakooli järel tulid puhanud peaga Endrik Kerge tippaastad, mis on andnud eesti kultuurile teiste teatri- ning telelavastuste ja filmide seas mitu klassikavaramusse kuuluvat komöödiat nagu “Pisuhänd”, “Kuulsuse narrid”, “Püha Susanna ehk meistrite kool” ning teinud televaatajaile surematuks koomikupaari Kibuspuu-Krjukov.

Äsja tõi ta Estonias taas lavale muusikali “Minu veetlev leedi”. Viimati lavastas selle seal Voldemar Panso 46 aastat tagasi, kui Kerge oli alles noor balletisolist. Üks ring on täis ja piletid sügiseni välja müüdud. Palju õnne!

Eda Post