Mis mees on Alar Karis? Tõsine töömees – seda eelkõige. Tasub vaid lugeda tema arengubioloogia teadustöid, mida veel aastaid tsiteeritakse. Või jälgida tema tegevust maaülikooli rektorina, rektorite nõukogu esimehena või ka praeguses ametis, Tartu ülikooli rektorina. Oma tööd võtab ta täie tõsidusega, olgu laborilaua taga või teisi juhtides, ja tulemused räägivad enda eest. Ehkki tema tööstiili juurde ei kuulu kärkimine ja käsuliinid, saavutab ta enamasti selle, mille poole on püüelnud.

Samal ajal ei ole ta ka liiga tõsine. Kindlasti mitte sõpradega jalgrattamatkal või Rentaabluse poistega pilli mängides. Ilmselt on ta leidnud tasakaalu, mis lubab ühelt poolt esitada endale ja teistele suuri nõudmisi, teisalt aga hoiab ära stressi ja infarkti.

Alariga olime koolivennad – “Tartu teises” oli ta minust aasta võrra tagapool. Eri olukordades oleme kohtunud tollest ajast saati. Ehkki Alar otsustas edasiõppimise EPA veterinaarias ja mina TÜ bioloogias, saime ka ülikooliajal kokku tänu ühistele muusikahuvidele. Varsti pärast lõpetamist aga ühines ta meie laboriga TÜ keemiahoones.

Molekulaarbioloogia uued suunad vajasid kõige erinevama haridustausta ja teadmistega inimesi ja nõnda tekkiski see suurepärane kooslus arstidest, veterinaaridest, bioloogidest, keemikutest ja füüsikutest, kes nii Eesti kui ka maailma molekulaarbioloogias on viimasel veerandsajandil ilma teinud.

Meie teadushuvid kandsid meid eri suundadesse ja kohtadesse, aga see äratuntav “keemiahoone vaim” on alles. Mulle tundub, et seda on ka järgmistesse teadlaspõlvkondadesse edasi antud. Mitmed ühised tõekspidamised selle kohta, mis on teadustöö ja mis ei ole seda mitte, on olnud aastakümnete vältel püsivad. Ning sõltumata sellest, kas meist on saanud akadeemikud, rektorid või valitsusliikmed, ei ole neid olnud tarvis uuesti üksteisele tõestama hakata.

Mida Alarile sünnipäevaks soovida? Eelkõige seda, et ta suudaks nautida oma tööd. Kui sa ka viiekümneselt ei saa tegeleda sellega, mis sulle tõepoolest meeldib, kunas siis veel? Ja sooviksin talle ka head meeskonda, kellega saaks liigutada paigast uusi mägesid.


Toivo Maimets