Alasti meeleavaldajad võitlevad ka rahu eest, moodustades kord Briti parlamendihoone esisel, kord Austraalia või USA suurlinnades oma alasti kehadega sõnumeid ja patsifismi sümboleid. Iraagi sõda ei olnud esimene sõda, mis alasti protesteerijaid tänavaile tõi. Eeskujuks ei ole keegi muu kui eksbiitel John Lennoni lesk Yoko Ono, kes oma riided 1964. aastal Vietnami sõja ja mullu Iraagi sõja vastu protesteerides kääridega laval katki laskis lõigata.

Igal juhul on alasti protest oma vormilt rahumeelne ja seotud niivõrd võimsa feministliku ja maailmateadliku sõnumiga, et erootika mõjule ei pääse. Kuid tavaliselt tekitab sellise protesti nägemine inimestes vägagi vastuolulisi tundeid.

PETA on tänaseks kasvanud maailma suurimaks loomakaitseliikumiseks, kuhu kuulub ligi

800 000 inimest üle maailma, ka kõige kuulsamad staarid ja supermodellid on valmis tasuta selle liikumise kampaaniates osalema.

Alasti härjavõitluse vastu

1994. aastal algas PETA liikmete alastiprotest. Kümne aasta jooksul on nähtud PETA meeleavaldajaid peaaegu igas lääne suurlinnas, küll on vaid paberloosungite taha peitunud alasti näitsikuid nähtud Washingtonis Valge Maja aia taga, küll kõik-võimalike kosmeetika-, põllumajandus- ja muude tööstusalade ettevõtete väravate taga, kus on teada loomkatsete tegemist või muud loomade väärkohtlemist.

Igal aastal üritatakse Hispaanias Pamplona härjajooksu ajal korraldada alasti meeleavaldusi härjavõitluse ja -jooksu vastu. 2002. aastal nägid ka Hiina politseinikud ehmatuseks keset Pekingit lahti riietuvaid PETA aktiviste.

PETA peamine sõnum on: “Loomad pole meile söömiseks, kandmiseks, katsetamiseks ega ajaviiteks.” Rühmitus võitleb taimetoitluse eest, karusnahakandmise vastu, on tekitanud kõvasti peavalu loomkatsetega tuntud firmadele, ka on alasti ja loomadeks maskeeritud aktivistid aheldanud end puuridesse, protestides loomaaedade vastu. Salatipiigad ja Brokolipoisid on PETA egiidi all tegutsevad rühmitused, kes kasutavad taimelehtedesse riietumist taimetoitluse propageerimiseks.

Suured moeetendused peavad eriti pingsat vahti, et PETA aktivistid seal karusnahaproteste ei korraldaks. Küll pole PETA-l midagi selle vastu, kui naaritsakasukad kodututele annetatakse.

Kümme aastat alasti

PETA protest paiskas esimesena põlvili kosmeetikatööstuse. Benetton, Avon, Revlon ja Estée Lauder loobusid loomkatsetest. L’Oréal alistus pärast kolmeaastast piketeerimist, Gillette alles pärast kümme aastat kestnud võitlust. General Motorsis, kus varem katsetati autode turvalisust sigade ja tuhkrutega, tuli loomkatsetest loobuda. PETA dokumentaalfilm elusahvide ajude uurimisest Pennsylvania ülikoolis tõi õppeasutusele kaela hiigeltrahvid.

USA juudirühmitused solvusid aga sügavalt, kui PETA alustas kampaaniat “Holokaust teie taldrikul”, mis tõmbas nende arvates võrdlusmärgi juutide tapmise ja loomaliha söömise vahele. Praeguseni on boikotikampaania objektiks Kentucky tapamajakett KFC.

PETA alastiprotesti kampaaniates on osalenud küll Playboy tüdrukud, küll tuntud telestaarid ja supermodellid. Alasti on ennast võtnud PETA kampaania tarvis modellid Christy Turlington ja Imogen Bailey, näitlejad Kim Basinger, Pamela Anderson, Christina Applegate, Franka Potente, Charlotte Ross, Dominique Swain, kergejõustiklane Heike Drechsler.

Samal ajal on teine globaalne keskkonnakaitserühmitus Greenpeace, mille liikmed end küll raudteele aheldades, küll tankerite ja kaubalaevade reelingute küljes rippudes võimsalt oma sõnumeid ilmsiks toovad, siiani otsest alastiprotesti vältinud.