Festival toimub Tallinnas 5.-16. oktoobril ja Tartus 7.-13. oktoobril. Filmide valiku osas tegid oma ettepaneku kino Sõprus ning filmiajakirjanikud, samuti Goethe Instituudi keskuse filmiosakond Münchenis. Kavas on kaheksa mängufilmi; Saksamaa parimate lühifilmide programm „Next Generation Short Tiger 2011“, mis igal aastal Cannes’i filmifestival esmakordselt avalikkuse ette tuuakse; kolm Fotofilmi ning ClipAwardi kolm lühifilmiprogrammi. Vaatamist peaks jaguma igale maitsele!
 
Kas võiksite esile tõsta mõne niisuguse filmi, mis Teile endale meeldib ja mida soovitaksite kindlasti vaatama minna? Miks?
 
Mulle meeldivad kõik filmid, kuna igaüks on oma nurga alt suurepärane! Raske on seda üht ja ainsat lemmikut esile tuua. Kirss tordi peal sellel festivalil on aga kindlasti Wim Wendersi dokumentaalfilm Saksamaa armastatud koreograafist Pina Bauschist –„Pina“ 3D versioonis. Meil on hea meel, et see film on juba enne linastumist palju huvi tekitanud. Pina filmid linastuvad Coca-Cola Plazas ja Cinamonis.

See film on kindlasti väga emotsionaalne just tantsijatele. Wim Wendersi film on juba elamus omaette. Need, kes seda fimi on festivalidel 3D versioonis näinud, on ainult õhanud. Niiet ma loodan, et eesti publik samuti selle filmi rõõmuga vastu võtab.

Noortele soovitan oma kalendrisse kirja panna „Goethe!“ ning „Ein Tick Anders“ („Veidike teistsugune“) linastused. „Goethe!“ näitab Johann Wolfgang Goethe noorusaega ning seda, kuidas temast sai tuntud kirjanik. Muidugi on siin ka armastus mängus ning palju emotsioone, peoga nalja ja äpardusi sekka.

„Veidike teistsugune“ on hea hooga noortefilm ühest tüdrukust, kes on veidike teistsugune. Mismoodi teistsugune? Minge vaadake! Tore, lõbus, isegi põnev lugu. Armastuse algus ka mängus. Nagu ikka! Kõikide filmidega saab lähemalt tutvuda festivali kodulehel: www.saksakino.ee

Kes on tänavuse festivali külalised? Palun tutvustage neid. Millal nendega kohtuda saab?

Avafilmi tutvustavad filmi operaator Matthias Fleischer ja kostüümikunstnik Sandra Fink. Tallinnas modereerib vestlust Tambet Tuisk, Tartus Maarja Jakobson. Nendega külalistega saab kohtuda Tartus, 7. oktoobril.

ClipAwardi festivalilt tulevad külla korraldajad ning osad režissöörid. Enamus eesti lühifilmide režissööre lubas ka tulla. Nendega saab kohtuda Tallinnas 6. oktoobril kell 18.30 ning Tartus 9. oktoobril kell 18.00. Kuna tegemist on low- & no-budget filmitegijatega, siis tasub kohale tulla ja uurida, kuidas tänapäeval ilma rahata lühifilmi teha. Kasutan siinkohal võimalust ning juhin tähelepanu sellele, et ClipAwardil on kolm filmiprogrammi, sellepärast ka kolm algusaega. Ei ole nii, et üks programm linastub kolm korda järjest.

Next Generation Short Tiger 2011 lühifilme tuleb tutvustama selles programmis oleva „külg külje kõrval“ filmi režissöör Christoph Englert. Ta suhtleb meeleldi eesti publikuga. Niisiis, noored filmitegijad – kasutage juhust!. Temaga saab kohtuda Tallinnas 9. oktoobril kell 17.00 ja Tartus 8. oktoobril kell 21.00.
 
Wim Wendersi „Pina“ esilinastuseks tulevad külla kaks Wuppertali tantsuteatri tantsijat Pina Bauschi trupist: Julie Stanzak ja Eddie Martinez. Vestlust modereerib Priit Raud Tallinnas 7. oktoobril kell 19.00 ja Tartus 8. oktoobril kell 19.00.

Kas lisaks kinoseanssidele toimub festivali raames veel mingeid üritusi?

Üks eirüritus tuleb tõesti: nimelt neljapäeval, 6. oktoobril ClipAwardi õhtul. Kell 23 algab pidu „Shake your Shorts“, kus esiteltakse ClipAwardil osalenud muusikavideoid. Kohal on ka VJ Berliinist ning pidu päädib klipidiskoga ehk aina rohkem tuntust koguva youtube-peoga. Kõike täpselt, mis sel õhtul külastajat ees ootab ja üllatusi ma siinkohal veel välja ei räägi.

Kuidas saksa kinol praegu läheb? Kas sakslased armastavad kodumaiseid filme? Missugune oli saksa kinos möödunud aastal suurim hitt?

Saksa Filmiföderatsiooni andmetel tegi saksa kino 2010. aastal läbi suure kaotuse külastajatenumbrites – ligi poole. 3D filmidega see kaotus tasapisi taastati, 2011 aastal on kinohuvi taas hoogustuma hakanud. Möödunud aastal oli kõige populaarsem saksa film külastajate-arvu poolest „Friendship“ (1 597 193 külastajat).
 
Kui peaksite saksa kino iseloomustama nagu inimest, siis missugused on saksa uue kino kõige iseloomulikumad jooned? Kas tal on kindel suund, mille poole püüdleb?

Ma vastan siinkohal meie juhataja Dr. Ralf Eppenederi sõnadega: Filmil on Goethe Instituudis oluline koht, kuna see kõneleb teemadest, mis on ühiskonnas olulised. Film peegeldab nii indiviidi igapäevaelu kui ka maailma, milles ta elab – ühiskonna probleemkohti ja positiivseid aspekte. Filmid näitavad Saksa elu nii nagu see on: avatud, liikuv, individuaalne, autoriteedi suhtes skeptiline, mitmekesine, multikultuurne, iseseisev ja vaba. Filmid esitavad ilustamata pildi meie ühiskonnast.

Kas Goethe Instituut tutvustab saksa kino ka väljaspool uue saksa kino festivali? Missugused ettevõtmised toimuvad?

Tutvustab ikka, kuid mitte nii kontsentreeritult korraga. Näiteks Euroopa Liidu Majas toimuvad igal neljapäeval filmiõhtud. Seal linastuvad samuti ka Goethe Instituudi abiga saksa filmid. Samuti aitasime katusekinol linastada saksa filme. Kino Artis on soovi avaldanud saksa filme rohkem näidata. Kui võimalik, ikka aitame ja tutvustame.