Tegelased on Baari-Madis, Arnold Oksmaa, Toomas Kirss, Õhtulehe püstolfotograaf, kõndiv õllepurk, üks üle kahe meetri pikkune hiiglane ja muidugi Jan Uuspõld. Kõik nad kehastavad endanimelisi tegelasi.

Käivad filmi esimese stseeni võtted. Uuspõllu esitatud Uuspõllu tegelaskuju on sunnitud juhtima Õllesummeril toimuvat õllejoomisvõistlust-telesõud, mille peaauhinnaks on hinnaline Husqvarna kvaliteetsaag. Androgüünses viikingikostüümis Jan peab alluma produtsendi (Toomas Kirsi) terrorile ning saama paksu paruka all hakkama kohutava kuumuse ja piinava südametunnistusega. Seda filmiaktsiooni on kogunenud vaatama paras inimhulk, kelle seas liiguvad spekulatsioonid, millega võiks tegu olla. “Täiesti salajase” võtted vist, pakub üks.

“Mul on endal ka reaalsus ja film kõik juba segi,” tunnistab higine viiking Uuspõld, sest inimesed käivad nii filmis kui ka kaadri taga temalt muudkui küsimas, mis toimub.

Peagi ilmub välja ka Õhtulehe püstolfotograaf, kes üritab saada pildile Uuspõldu koos naise ja lapsega. See oleks ju nii ilus. Asjaosalised nii ei arva, aga kogenud ajakirjanduse esindajana ootab fotograaf ära, kuni on käes sobiv hetk, ja vajutab päästikule. Olemas. Tema õnnetuseks (või õnneks) saab ta karistuseks rolli mängida filmis iseennast, pildistamas puu najal urineerivat Jani. Rolli täidab ta suurepäraselt.

Unenäoline õllesudu

Töö käib ja plaanid vahetuvad. Uuspõld seisab veidi eemal, kaadrist väljas, ühes käes Coca-Cola pudel, teises kork. Ta uurib keskendunult, mida sealt võita saab. Hetkel pakub see talle märksa rohkem huvi kui võtteplatsil toimuv. Natuke eemal vedeleb pingil tema viikingiparukas.

Publikuks olev Õllesummeri kamp hakkab aga rahutuks muutuma. “Andke juua, me kuivame siin ära,” karjuvad nad. Õllesummer hakkab muutuma võtteplatsi unenäoliseks fooniks, kus üks kontsert vahetub teisega, algavad uued õllelõbustused ja avanevad järgmised purgid-korgid.

Korraga astub unenäolisest õllesudust platsile inimsuurune kõndiv roheline õllepurk. Maimik on ta platsi kõrvalt kinni püüdnud. Võetakse kiiresti üks improviseeritud filmilõik. “Me püüame üldse siin sellist melu ka üles võtta, sest see film peab mõjuma dokilikult,” räägib Tolk. Kirss viskab segaduses õllepurgi platsilt välja.

Augustis algab Uuspõllu Tartu-teekond. Olge valmis!

Eesti näitleja

ja haltuura

•• Küsin kaadri taga ootavalt Uuspõllult, mis tunne on ennast mängida. “See pole süvitsi endasse vaatamine, rohkem ikka mu enda paroodia,” räägib paksu meigikorraga kaetud punapõskne Uuspõld. “Aga eks siin on minu jaoks ka selliseid teemasid nagvalede tööde vastu võtmine ja energia ebavajalikesse kohtadesse suunamine. Seda on ikka omajagu tehtud.”

•• “See haltuurade värk ei puuduta ju ka mitte ainult mind, vaid paljusid Eesti näitlejaid.”