Fritz Hauser improviseeris tund aega trummikomplektil nii, et publik rippus kõrvupidi iga kõla küljes. Tavaliselt lööb trummar sellega, et näitab ülikiire ja tugeva mänguga oma meisterlikkust ja vastupidavust. Hauser teki-tas aga omaette vaikuse ja kuulatlemise maailma. Isevärki müstika oli tema toimetamistel tavatu hulga eri kõrgustesse häälestatud õrnakõlaliste tadrikute taga – ta helistas, kustutas, summutas. Väljamõõdetud liigutused hüpnotiseerisid kuulama, mida alkeemikust meister oma lavapimedusest kohtvalgusega esiletulevas laboratooriumis "kokku keetis".

Hauseri trummid olid haruldased – väiksemate mõõtudega. "Sellistega saab rohkem ülemhelisid esile kutsuda – kui ta trummi kohal taldrikut helistas, mängisid trummi ülemhelid kaasa. Nii peent mängu näeb üliharva," kommenteeris löökpillimängija Vambola Krigul Hauseri fenomeni.

Ime on see, et trummipulk vibreerib lahtises pihus masinliku täpsusega, ilma et trummar seda nähtavalt juhiks. Teine ime oli, kuidas üks mees nii mitmekihilist muusikat teeb ja midagi lindilt ei tule. Kolmas haruldus oli tavatult osav käte ja jalgade koostöö.

"Et trummar oskab käed ja jalad erinevatel aegadel tööle panna, on tavaline trikk, aga et vasak käsi ja parem jalg kümme minutit järjest sünkroonis mängivad, ja siis parem käsi ja vasak jalg sellele uue rütmiga peale tulevad, on vapustav," ütles Krigul.

Lõpuks mängis mees vaid punasel plastmasstorul. Tema leidlikust lisaloos võib järeldada, et kõik asjad me ümber kõlbavad löökpilliks, kui oskad neid kasutada.

Kontsert jätkus samas võtmes. Kolm norra noormeest mängisid elektrooniliselt võimendatud õhupallipiinamist. Häppeningi sarnane lugu lõppes õhupallide kohale tõstetud teravate nugadega, kuid pauku ei tulnud. Tapatöö tegid ära alles lavamehed pärast kontserti pille koristades.

Sisu noormehed askeldasid laval nagu ühe masina kolm osa. Ühtemoodi riietatud sarnased mehed tegutsesid korraga vaid ühel pillikomplektil. Oma lugu õppisid nad koos heliloojaga kaks kuud pähe ning kirjas seda polegi. Erakordne efekt – nii pikka ja keerulist lugu peast ja perfektselt koos mängida.

Heili Vaus-Tamm