Esimene neist on pääsenud koguni võistluskavva. Tegemist on tuntud tegija Michael Moore’i filmiga „Capitalism: A Love Story”, kus ta uurib talle iseloomulikul provotseerival moel äsjase majanduskollapsi tagamaid. Jalutab nagu Karlsson Katuselt mööda New Yorgi Wall Streeti ja küsib lipsuga meestelt tülikaid küsimusi. Näiteks: „Kus siis raha on?”

Film linastub Ameerikas 23. septembril, kõigepealt paaril ekraanil Los Angeleses ja New Yorgis, et seejärel oktoobri alguses rallida kinodesse üle maa.

Portree kurjuse kehastusest

Ka teise kõmu tekitanud dokfilmi autor on kuulus – kolm Oscarit võitnud Oliver Stone. Tema on toonud Veneziasse portree Venezuela presidendist Hugo Chávezest, keda mitmel pool maailmas peetakse kurjuse kehastuseks.

„South of the Border” koosneb Oliver Stone’i tehtud intervjuudest, kusjuures räägitud pole sugugi mitte ainult Chávezega, vaid ka teiste suurte ladina-ameeriklastega. Meedias on seda filmi kirjeldatud kui Hugo Cháveze demoniseerimata portreed, mis jutustab ühiskonna ümberkorraldusest, mida ta Venezuelas ellu viib.

Varem on Stone pälvinud tähelepanu dokfilmiga „Commandante”, kus ta intervjueerib põhjalikult Kuuba diktaatorit Fidel Castrot.

Mängufilmirežissööridest on tänavuse Venezia festivali peakangelane sakslane Werner Herzog, kes on võistluskavas esindatud kahe filmiga. Menu võib ennustada tema Hollywoodis valminud teosele, mis on kaver Abel Ferrara filmist „Bad Lieutenant” ja kus peaosa mängib Nicholas Cage.

Festival lõpeb laupäeval.