•• Mikk Mikiveri mälestusõhtul vaadati Rein Raamatu dokumentaalfilmi “Mikk”. Milline oli filmi vastuvõtt?

Pea sadakond vaatajat võtsid filmi vastu sügava lugupidamisega. Pärast filmi lõputiitreid valitses saalis mõni hetk täielik vaikus. Sellele järgnes pikk ja soe aplaus. Palju kiidusõnu öeldi filmi autorile Rein Raamatule, kes hiljem tunnistas, et ta ei julgenud nii asjatundlikku, aga teisalt ka nii sooja vastuvõttu oma filmile Moskvas oodata.

•• Kas Mikk Mikiveri tuntakse ja mäletatakse Venemaal?

Enamik Mikk Mikiveri mälestusõhtule kogunenuid mäletasid ja teadsid Mikk Mikiveri hästi. On ta ju mänginud väga paljudes Vene-Nõukogude filmides, aga paljud teadsid ja tundsid teda ka kui teatrinäitlejat ja lavastajat. Mälestusõhtu kaks peakõ-nelejat, Vene kultuuri- ja filmi-agentuuri direktor Mihhail ·võdkoi ja lavastaja Adolf ·apiro mitte üksnes ei tundnud Mikk Mikiveri, vaid teadsid peensusteni Eesti teatrielu enne meie taasiseseisvumist ja on sellega hästi kursis ka praegu. Mihhail ·võdkoi võitles pisaratega, meenutades Mikiveri kui isiksust ja nähtust Eesti teatris. Tema arvates on nüüdses Eesti teatris Elmo Nüganenil see roll, mida omal ajal kandis Mikk Mikiver.

•• Venemaal tuntakse veel mitmeid Eesti näitlejaid, näiteks Jüri Järvetit, Ita Everit, Rein Arenit, Lembit Ulfsakit, kas ka neid mäletatakse tänapäevani?

Adolf ·apiro meelest oli Järveti, Areni ja Mikiveri ajal Eesti näitlejate tippseltskond üks tugevamaid näitlejate ansambleid kogu maailmas. Mikiveri Veršininit “Kolmes ões” peab ta aga parimaks, mida ta kunagi on näinud. Voldemar Panso, aga ka Adolf ·apiro õpetaja Maria Knebel olla omal ajal tunnistanud, et Mikiveri Ver‰inin oli parem isegi Stanislavski mängitust.

·apiro jätkab tööd Eesti teatris ja Eesti näitlejatega. Moskva teatrisõprade rõõmuks lavastab ta Moskva teatris Et Cetera teat-ritüki, mis põhineb Ray Bradbury romaanil “451 kraadi Farenheiti”. Lavastuse peaossa on kutsutud mängima Elmo Nüganen. Proovid algavad juba käesoleval kuul ning loodame Nüganeni ja ·apiroga korraldada saatkonnas loomingulise õhtu.