Rebasepilguga vana

Kuid kõige soojemalt meenutatakse teda jutupaunikuna ja nooremate kolleegide mõjutajana. “Ta oskas värvikalt iseloomustada peaaegu kõiki Eesti viimase poolesaja aasta kultuuritegelasi – kahjuks jäi see kõik suurelt jaolt kohvikuseinte vahele,” nenditakse järelehüüdes. “Mitmed temast 15–20 aastat nooremad kirjanikud avastasid, et Vanapagan on suurepärane õpetaja ja kodukriitik. See oli eriskummaline muie, millega ta pani paika manerismi ja tehislikkuse ilminguid oma noorte sõprade loomingus.” Vanapagana õpilaste hulka kuulusid Enn Vetemaa, Teet Kallas ja Andres Ehin.

“Vanapa oli üks elusam ja noorem inimene, isegi need viimased ajad, kui ta rohkem kodus istus ja vähe liikus,” meenutab Jürgen Rooste. “Ta olek ja jutt tegid meele hääks... kui nad just kurvaks ei teinud. Siuke muhe rebasepilguga vana, kes ikka mõne krutski välja pigistas...”

“Malemäng on ainus töö, sport või kunst, mida ma Vanapaga koos olen teinud. Nalja ja naerda sai alati palju, nii et kõht krampis,” meenutab Vanapat Tarmo Teder. “Muidugi kuulusid õlled ja napsid asja juurde. Andres võis ka endast kolm-neli korda nooremad luuletajad tuimaks istuda või tümaks rüübata. Vahel manas Vanapa tõsise näo ette ja lausus ohates: “Surm ei taha ka kuidagi tulla.” Ja puhkes tihkesti rõkkama.”