Kuressaare poiss Andrus Elbing (25) on mees nagu getofilmist. Tegi noorena kõvasti pätti, kukkus kinni ning kasvas vanglas muusikuks ja luuletajaks. Hiljuti ilmus Elbingu luulekogu “Siin beebilõust, tere!”. Lähiajal on oodata samade tekstide ilmumist hiina keeles ja neid kavatsetakse levitada ka sealsetes vanglates. Hiljuti toodi luuletaja Tallinna linnavanglast üle Tartu vanglasse.

Elbingu luulet on avaldanud ajakirjad Epifanio, Vikerkaar ja Looming. Soomes ajakiri Ihminen ja mandariinikeelne kataloog PePo. Internetis leviva muusikaga sinasõbrad on kuulnud tõenäoliselt Elbingu ja tema vanglas leitud võitluskaaslase Raimond Kuku‰kini bändi Verba ab Intra.

Vangide rehabilitatsiooniga tegelev arhitekt Vilen Künnapu nimetab Elbingut imeks.

“Kui ma teda esimest korda kolm aastat tagasi nägin, siis meenutas ta mulle vilava pilguga tagaaetavat hundikutsikat. Ta oli metsik vend,” ütleb Künnapu. “Mingil hetkel tuli meil kirjutamine jutuks. Eks kõik vangid kirjutavad midagi, nii temagi. Palusin tal oma asju näha tuua ja sain kohe aru, et sel poisil on annet.”

Künnapu viis tekstid näha Vikerkaare peatoimetajale Märt Väljatagale ja peatselt ilmusidki Elbingu luuletused ajakirjas.

“Tegelikult saab tema luulet lugedes kohe tema arengust hea pildi kätte,” märgib Künnapu. “Ta on läbi elanud ärkamise ja sellist asja juhtub harva. Ja mulle meeldib väga tema tagasihoidlikkus. Kui ma küsisin, kas ta tahaks oma luulet näha ka ajakirjas Looming, siis ta küsis: milleks? Lind laulab, aga ega ta ise ei teagi, et ta ilusti laulab. Selles on midagi väga ehedat. Aga kirjutamine on talle väga hästi mõjunud. Praegu vaatab mulle vastu rahulik, selge pilguga tegelane.”

Tartu vangla külastusajal läbi telefonitoru intervjuud andev Elbing tunnistab, et pole esialgu veel uues kohas päris kohanenud. Elbing on Tartus olnud alla kuu aja ega ole veel pääsenud välja kohustuslikust kolmekuulisest karantiinist.  

Tallinna linnavangla arvutisse jäi maha koos bändikaaslase Raimond Kukuškiniga loodud muusika. Selle kättesaamine ja Tartu vanglasse toimetamine aga pole veel sugugi kindel.

Muuseas – Elbing on koos bändikaaslase Raimond Kukuškiniga jõudnud vanglas oldud aja sees esineda programmi “Euroopa noored” raames koos Toe Tagiga ning Tallinna linnavanglas tegid nad koostööd samas vanglas kinni istuva Joel de Lunaga. De Luna on vanglas usuteele pööranud ja oli nõus laulma tingimusel, et tekst ei sisalda roppusi ega naisi solvavaid väljendeid.

Pole suur lugeja

“Ma ei mäletagi enam, miks ma kunagi kirjutamist alustasin,” sõnab Elbing. “Ega ma suur lugeja pole kunagi olnud. Kuressaares sai sõpradega koos niisama räpitud ja tekste loodud. Eks see räppimine oli lihtsalt omamoodi ülbitsemine ka,” lahkab ta. Eeskätt tundnudki Elbing huvi just muusika vastu.

“Ma ei tee siiani vahet, kas ma kirjutan luulet või laulutekste, ja ega sel vahet polegi. Ma ei suuda ennast luuletajaks kujutada ja kui ma kuulen telerist esinejaid MC battle’il (võisturäppimine – toim), siis on mulle selge, et ma pole ka eriline improviseerija.”

Vanglas on palju aega. Praegu jõuab Elbing nii lugeda kui ka tekste kirjutada. “Kõige enam on kahju sellest, et vabaduses olles mõtlesin alati, et on aega küll muusikat teha, ja ei kasutanud aega. Tallinna vanglas sai vaid tunni nädalas arvutit kasutada. Meie Raimondiga kasutasime seda aega muusika loomiseks. Äkki Tartus saab arvutit vabamalt kasutada?”

Elbingul on vanglas istuda veel ligi poolteist aastat. Kuid enneaegset vabanemist ta ei looda. Allumatuse probleemid, ei tee ta asjast saladust. Elbing võib olla vanglaametnikele tüü-tu tegelane, sest ta on püüdnud ennast kurssi viia kõigi vangide õigusi puudutavate paragrahvidega. Sellest on sündinud sageli vihaseid ütlemisi valvuritega ja viimase eest on Elbingul siiani kümme päeva kartserit istumata.

Häireid hämaralt tänavalt

•• Hei, kas keegi kuuleb! Häireid tänavalt / juba mitmeid on antud. / Keegi ei kuule, sest ajad on segased ja aina segasemaks lähevad. / Meie kohtusüsteemid on konveiertehased, / kus liinil aina nooremad kriminaalid silma jäävad. / Meediahääl on valand üle meid poliitilise pasaga, / vilusse jääb küsimus, mis puudutab tänavanoorukeid.

Ei – ei, mitte sittagi ei ole tasa ma /—/