Seega on tegu küünilise mänguga, mida mängivad kõrget masti kurjategijad ja korravalvurid. Filmi alguses tuleb välja, et taga ei aeta siiski mitte rännuhuvilist ameeriklast, vaid kurikaela nimega Alexander Pierce, kes olevat pannud pihta hunniku raha ja mis veel hullem, jätnud tulu pealt maksud maksmata.

Filmi peamist seadusesilma kehastab briti staar Paul Bettany, kes jahib kirglikult kui jahikoer Angelina Jolie mängitud tegelast, et jõuda jälile salapärasele Alexander Pierce’ile. Temast ei teata suurt midagi, kuna ta olevat plas­tilise operatsiooniga oma nägu tundmatuseni muutnud.

Filmi käimapanevaks jõuks on asjaolu, et Jolie ja Deppi vahel tekib mingi tundekeemia ja Depp ei taha kohatud kaunitari seltsist kuidagi loobuda. Välja kukub see filmis täitsa kummaliselt. On ju mõlemad Hollywoodi staarid tegelikult suured soleerijad, kes partnereid tähele panna suurt ei oska. Seetõttu ongi nad üles astunud peamiselt isepäiste tegelaste ampluaas.

Arusaamatu žanr

Film arenebki edasi salapärasel moel, armastuse läiget silmis neil, kes süžee järgi armastama peaksid, pole, kuid midagi seal ometi on. Kerkinud saladus ei lase filmi pingel päriselt langeda. Sekka väikest viisi tapmist ja tagaajamist, nii et vaadata on kogu aeg midagi.

Filmi tegusama poole peal lööb kaasa maffiamees (Steven Berkoff), kellelt Pierce raha pihta pani ja kes võistleb Ameerika matemaatikaõpetaja järel luuramises Scotland Jardiga.

„Turisti” häda on see, et ta on žanriliselt segane. „Turisti” aluseks on prantsuse põnevusfilm „Anthony Zimmer”, mis peeti välja moodsas film noir’i stiilis. Seal mängis femme fatale’i Gallia diiva Sophie Marceau. Angelina Jolie justkui oleks saatuslik naine ja justkui poleks ka. Igal juhul on temas see külm kaalutletus, mis on sellise tüübi mängimiseks nõutav. Seksuaalse sarmiga on vähe segasemad lood. Tuleb tunnistada Jolie pingutust briti suurilmadaami esitamisel (õige aktsent ja puha), kuid päris lõpuni see kõik ei veena.

Kui prantslaste „Anthony Zimmer” oli stiilselt salapärane ja jahe, siis krahvitõugu sakslase Florian Henckel von Donnersmarcki lavastatud „Turistis” on hoopis teatav annus kelmikomöödia alget. Siin ei ole küll selle stiili juurde käivat vahemerelikult lopsakat huumorit, kuid mingi hoogne ületrumpamise lõbusus on kogu aeg taustal.

Filmis on küllaga kummalisi lahendusi, mis oleksid küsitavad, kui poleks löövat finaali. Kas ilma sellise kummalise arenguta oleks olnud võimalik välja mängida hiilgav puänt, nagu see nüüd lavastajal õnnestub?

Florian Henckel von Donnersmarcki senise tippsaavutuse, Stasi-filmi „Teiste elu” kõrval on „Turist” üks mannapuder, kuid andekal inimesel õnnestub midagi ikka ära teha. Isegi Hollywoodis.

Põnevusfilm

„Turist”

USA 2010

•• Lavastaja: Florian Henckel von Donnersmarck

•• Osades: Angelina Jolie, Johnny Depp, Paul Bettany

•• Tallinnas CCP-s ja Solarises